Ahogy Münchenben láttuk, az autózás jövője bizonytalanabb, mint valaha

Az autózás drasztikus átalakulásának egyik szomorú mellékhatása a patinás európai autószalonok eltűnése. A genfi, párizsi, frankfurti autókiállításoknak a COVID adta meg a kegyelemdöfést. Ami maradt: az IAA Mobility kiállítás, az egykori Frankfurti Autószalon Münchenbe költözött utódja, amelynek már nevében is csak a rövidítés őrzi annak a kornak az emlékét, amikor az egyéni mobilitás leginkább az autózásról szólt (Internationale Automobil-Ausstellung). Szeptember 4-én, a sajtónapon jártuk be a müncheni kiállítási központban az idei IAA standjait.

Iaa 2023 Traffix 001

Iaa 2023 Traffix 001

Jellemző motívuma az autózás átalakulásának, hogy az idei IAA első előadója az LG volt. William Joowan Choo, a koreai szórakoztatóelektronikai cég CEO-ja közvélemény-kutatások eredményeivel mutatta meg, hogy az autósok elenyésző részének fontos maga az autózás klasszikus élménye, a vezetés (19%) illetve az önálló, szabad helyváltoztatás lehetősége (18%), a többség inkább csak utazni akar a kocsiban, zenét hallgatni, kényelmes fotelekben üldögélni, kiélvezni az én-időt.

Iaa 2023 Traffix 001

Egyértelmű közúti közlekedési iparági trend a hatalmasra hizlalt kerékpárok térhódítása. A kerékpár intézménye lassan elveszti az értelmét ezekkel a gigantikus, akár fél tonnán felüli tömegű cargo-bringákkal, a kerékpáripar szép lassan autó méretű, csak lassú és gyenge járművekké, esetenként fura bicikli-motorkerékpár-autó hibridekké változtatja a bicikliket.

Iaa 2023 Traffix 001

Iaa 2023 Traffix 001

Iaa 2023 Traffix 001

A kínai autóipar mintha sokkal komolyabban vette volna Münchent, mint az európai. Ismert (mint a fenti BYD) és kevésbé ismert (mint a lenti Forthing) kínai márkák tömege épített fel komoly, sok autót bemutató, látványos standot, míg az európai márkák alig adták jelét annak, hogy autókat akarnak eladni az embereknek. Sokan el se jöttek Münchenbe, de volt, aki az expón nem jelent meg, inkább a belvárosban szervezett minifesztivált az IAA idejére.

Iaa 2023 Traffix 001

Iaa 2023 Traffix 001

A kínai autós háttéripar fölénye is nyomasztó volt: a CATL akkugyár látványos installációja mellett számtalan kisebb-nagyobb cég megjelent Münchenben.

Iaa 2023 Traffix 001

A kínaiak még a klasszikus európai autós értékeket is jobban érzik. Az MG Cyberster elektromos roadster és a családi villanyautó, a Marvel mellett nem nagyon találtunk európai konkurens modelleket a kiállításon.

Iaa 2023 Traffix 001

A Cupra inkább München óvárosában csinált külön show-t az autóvásárlóknak

Iaa 2023 Traffix 001

A BMW csak mintegy mellékesen mutatta meg az új 5-öst, a Mercedes az új E-osztályt a müncheni kiállítási központban

Iaa 2023 Traffix 001

Iaa 2023 Traffix 001

A Renault legalább szervezett egy kis parádét az új Scénic bemutatása kapcsán. Az egykori családi egyterű jellegében végképp crossoverré alakult, de így is tágas, élhető mindennapi kocsi maradt.

Iaa 2023 Traffix 001

Bár Németországban hatalmas pénzek és energiák mennek a hidrogénalapú mobilitás fejlesztésére, az IAA-n ennek alig volt nyoma. Csak a már régóta ismert BMW iX5 fél-kísérleti hidrogénautó volt kint, sem a témát legkomolyabban vevő távol-keleti autógyártók, sem a hidrogénes háttéripar nem vonult ki az expóra.

Iaa 2023 Traffix 001

A Volkswagen Csoport kihozta a Porsche Mission X tanulmányt és nagyjából ez is volt az egyetlen hypercar a kiállításon

Iaa 2023 Traffix 001

A ZF már mindent elektronikusan vezérelne az autóban: teljes drive-by-wire portfóliót kínál az autóiparnak.

Iaa 2023 Traffix 001

Az apró mobilitási cégek között kellemesen retrós hangulatot hozott a német Black Tea motors simsonos hangulatú villany-endurója.

Iaa 2023 Traffix 001

Magyarországot a HIPA, a Külügyminisztérium befektetőket csalogató ügynöksége képviselte. A standot a BME elektromos sportautó-koncepciója tette izgalmassá

Iaa 2023 Traffix 001

Ez az egyszemélyes elektromos robothelikopter állítólag a taxizással összemérhető áron demokratizálja a városi röpködést a tömegek számára - a tervek szerint már 2028-tól! A prototípus már valóban repül; nem elképzelhetetlen, hogy ebből a dologból tényleg lesz valami.

Iaa 2023 Traffix 001

A töltés helyett frissre cserélhető akkumulátor logikus eszméjét (kisebb tömegű járművek, szabványos, olcsón gyártható, csereszabatos energiaforrások) a nálunk is ismert XEV (lásd fent) mellett egy autókat, motorokat egyforma akkukkal kiszolgálni próbáló startup (lásd lent) képviselte Münchenben.

Iaa 2023 Traffix 001

Iaa 2023 Traffix 001

A német állam közlekedésbiztonsági kampánystandján hiábavaló beszélgetést folytattam ezzel a hölggyel arról, hogy a kétségbeejtően és életszerűtlenül lassú, ráadásul a belsőégésű motoros járművek zöme esetében még extra szennyezést is jelentő városi 30-as korlátozások terjedésének nem kellene-e valahogy gátat vetni végre. 

Iaa 2023 Traffix 001

Iaa 2023 Traffix 001

Egy kínai akkugyártónak hála végre láthattuk, milyen a folyadékhűtésű, hengercellás akku belseje. Ilyen: a hűtőfolyadék egyszerűen csak körbehömpölygi az akkumulátorcellákat.

Iaa 2023 Traffix 001

Ez a kormány, sőt: vezető nélküli kerekes doboz a chatGPT-alapú mesterséges utaskísérő bemutatására szolgált; egy képernyőre vetített robothölgynek lehet megmondani, hova szeretnénk menni, tőle lehet megkérdezni, mit érdemes megnézni a közelben illetve ő figyeli az utasokat menet közben, jól vannak-e, nincs-e szükségük valamire, netán fel tudnak-e kelni maguktól, ha egy erős fékezés után netán elesnének.

Iaa 2023 Traffix 001

Holografikus projektor a Fraunhofertől: nem lepődnénk meg, ha ez a látványos, bár semmi gyakorlatias célt nem szolgáló showelem a közeljövőben feltűnne néhány prémiummárka autóin.

Iaa 2023 Traffix 001

Kevésbé látványos, de sokkal praktikusabb dolog a mozgó alkatrész nélküli, halszem-optikával akár 180 fokos "látást" biztosító lézerkamera, amely esetleg kiválthatja a még el sem terjedt LIDAR-okat az önvezető technológiákban.

Iaa 2023 Traffix 001

A kerékagymotor két kiállítónál is feltűnt Münchenben. Beszélgettem velük; meglepően őszintén elmondták, hogy bármilyen praktikus is az ötlet és bármilyen kicsi lehet ma már egy ilyen szerkezet, a kerékbe épített villanymotor valószínűleg csak kis sebességű, városi járművekben lehet életképes.

Iaa 2023 Traffix 001

Légzsákdzseki bringásoknak.

Iaa 2023 Traffix 001

És végül két olyan projekt, amiből nem hittük, hogy lesz valami, mégis megvalósult; a fenti képen a Microlino nevű startup BMW Isetta ihletésű, immár sorozatgyártásban készülő példányai láthatók. Az apró, elsősorban városi használatra készülő villanyautó 21.190 eurótól ma már ténylegesen megvehető, hazavihető.

Iaa 2023 Traffix 001

Az EVUM Motors nevű német cég eredetileg fejlődő piacok számára tervezte a robusztus kis villany-pickupot, csak aztán a jármű annyira drága lett (34 ezer euró az induló ára), hogy afrikai pásztorok mindenes autója helyett inkább gazdag német városok csendes kommunális járműve lett belőle.

Nemzeti Együttműködési AlapMiniszterelnökségBGA

A TraffiX működésének finanszírozásában a Nemzeti Együttműködési Alap is közreműködött.

Címkék

főpolgármester választás vicces kapcsolat Ford Ka Brixton Brabus hivatalos Brabusz blog hídpornó Martorell Rudolf Yaris Ford Transit autóreklám autómosó terepjáró vadász gördeszka reklám Nissan carspotting hajó gólya egyirányú utca Portugália OBB rakomány hómaró biztosítás sofőr röhej Drezda DDR halottaskocsi Waze Barkas hókotró 4-es metró kuka FKF buszsáv traktor túlméretes szerelvény autóút üldözés tetőbox prius toyota prius megállás 60-as tábla tábla tapolca kamion rendőrség M0 királynő Trabant motorkerékpár kresz-módosítás kézműves tábla embléma természetkárosítás olajkút zala megye videó akadálymentesítés kereszteződés gyorshajtás kgfb fekvőrendőr union kötelező felelősségbiztosítás NÚSZ nosztalgia figyelmeztető jelzés 112 közvilágítás segélyhívó downhill természetvédelem hírek kijárási tilalom aluljáró Lánchíd közút építkezés mixerautó betonmixer mixerkocsi street art libegő kerékbilincs MOL Limo trolibusz sorompó alagút 1-es út BKV fedélzeti kamera fénysorompó m3-as autópálya dashcam vasúti átjáró büntetőfékezés félsorompó járda busz mentők környezetvédelem Hollandia villamos BMW Jaguar útburkolati jel Berlin felicia pickup diy gyalogos tűzoltóautó autómegosztó metró Volán büntetés zene Toyota hirdetés M1 roller hülyenév ittas vezetés volkswagen hülye kiírás téli felkészülés közlekedés Franciaország skoda zöld rendszám tréler matrica körforgalom közlekedésbiztonság Frankfurt autópálya tél COVID-19 Urban Collëctif ICE opel frontera Spanyolország Isuzu 3-as metró felújítás közlekedési lámpa Lime Párizs dízel korlátozás 5g USA M30 M7-es autópálya M1-es autópálya vasút hoax önvezető autó ZalaZONE online térkép forgalommal szemben aszfaltfestés felfestés autólopás hülyeség hőség győr csákvár figyelmetlenség suzuki felmérés varsó elektronikus jegy forgalomcsillapítás légszennyezés dugódíj levegő munkacsoport ellenőrzés közúti ellenőrzés francia gazdagrét városépítészet koppenhága fiat jegy Gyermekvasút kerékpársáv ergonómia omsz megkülönböztető jelzés bérlet mercedes autóroncs vezetéstámogatás talált tárgyak közösségi matchbox Magyar Közút kolodko margit híd autós üldözés 8-as jegybankelnök matolcsy ford f150 vw bogár vw bogár modell Honda hódmezővásárhely visual signature c evolution elektromos motor futár ctis autóipar fizető parkolás kia niro sportage Budaörs lakott terület kezdete lakott terület vége genf daru citroen agip mol oldaltávolság józsefváros traffix dashcam taxi jobbra tartás m1-m7 őz vadveszély jog felelősség kár m1m7 kerékpár tűzoltógarázs e-mobilitási tranzíció BKK Bubi kresz elektromos autó utastájékoztatás húsvét kispolszki pötördi szerviz bicske volánbusz India köpködés Szentendre Olaszország múzeum felesleges tábla magyarország németország hidrogénautó 8126 renault kerékpárút 30 közbringa autópálya-pihenő traffipax közlekedési morál mobilozás parkolás tömegközlekedés baleset Európa balesetmegelőzés kerékpáros sebességkorlátozás autómatrica szabálytalanság balesetveszély hibás tábla programajánlómúzeum év körforgalma Vecsés Svájc baki mirai borgwarner kerékpáros stratégia ceausescu bukkanó hannover babakocsi kerekesszék árpád híd ötlet horvátország navigáció karlobag kortrijk IAA münchen Budapest Budapest Közút útfelújítás útfelbontás LPG autógáz Jogger belgium jogosítvány tükör continental statisztika stoptábla elsőbbség jövőautó rangefinder egészség Forma-1 mobiltelefon új autó mazda mazda 6 mps kerékcsere rumpold benzinkút bor burgenland Ausztria octavia lakatolás kiss&ride felnikupak LED világítás mikromobilitás repülőtér BYD BYD Atto 3 sebesség fényhíd szigetelőszalag rozsda korrózió Dacia Logan Taliant Thalia Törökország dekor elvesztés pótlás lengyelország Lakó-pihenő övezet szabály várakozás sebességhatár e-roller téli gumi zacskó útépítés zebra 20 Kína útdíj motor állapot karbantartás Passat lökhárító karosszéria javítás elektromos kresz tábla Nagy-Britannia tesla autonóm autózás 30-as tábla használtautó import használtautó-import kesztyűtartó barkács használtautó-vásárlás Ausztrália elektromos jármű Egyesült Királyság gyerekek fenntartható mobilitás felni tuning biciklis heti összefoglaló légzsák biztonság biztonsági öv Lada

Legutóbbi bejegyzések

Archívum