Itt a Traffix KRESZ-módosító javaslata - te mit gondolsz róla?

A KRESZ szerint kétirányú forgalmú úton "Járművel megállni - ha közúti jelzésből vagy a (2)-(5) bekezdés rendelkezéséből más nem következik - csak az úttest menetirány szerinti jobb szélén, azzal párhuzamosan, egy sorban szabad." A 2-5 bekezdések az egyirányú útra, a motorok, biciklik megállására, a lakott területen kívüli megállásra és a megállási tilalmakra vonatkoznak. Ide szeretnénk beszúrni egy hatodik bekezdést, ezzel a szöveggel:

"Lakott területen belül kétirányú forgalmú úton, abban az esetben, ha az úttest szélessége a hat métert nem haladja meg és az úttesten felezővonal és záróvonal nem található, járművel az út menetirány szerinti bal oldalán is meg szabad állni."

Célunk ezzel a módosítással a gyakorlatban a legtöbb helyen amúgy is működő, az útkezelők által a legtöbbször hallgatólagosan jóváhagyott, bár néha kampányszerűen végigbüntetett mindennapi parkolási gyakorlat jogszerűsítése lenne. Egy keskeny belterületi úton álláspontunk szerint nem jelent veszélyt a közlekedőkre, ha az út mindkét oldalán bármilyen irányban meg lehet állni. Ugyanakkor felesleges és esetleg veszélyt is jelentő manőverezgetést, megfordulásokat spórolhatnánk meg az autósoknak ezzel az enyhítéssel. 

FRISSÍTÉS: beszélgettünk több szavazónkkal is, akik az ötlet ellen voksoltak. Azt mondják, azért nem támogatják ezt a változtatást, illetve a KRESZ azért tiltja a túloldali parkolást, mert onnan elinduláskor nem lehet jól belátni az utat, így az veszélyes. Nos: nem mondjuk, hogy ne lenne valóban nehezebben belátható az út a túloldalról, bár akinek van jogosítványa, annak a képünkön látható helyzetben szabálytalanul parkoló autók egyikével sem szabad, hogy gondot okozzon a teljesen biztonságos elindulás! De gondoljunk bele abba is, hogy ha valaki az egyik irányból érkezik és a másikba menne majd tovább parkolás után, kétszer kell feleslegesen megfordulnia, ha csak a túloldalon talál helyet, ami még veszélyesebb manőver, mint az egyszeri elindulás a "rossz" oldalról. Illetve: a KRESZ nem tiltja azt sem, hogy mondjuk a képen látható utcában a kapubejáróból tolatva álljon ki valaki az utcára, pedig onnan aztán nem rosszabbul, hanem egyáltalán nem lehet belátni semmit, amíg a kocsi orra a fal mögött van. A javaslatunk tehát véleményünk szerint továbbra is inkább csökkenti a balesetveszélyes helyzetek számát (a felesleges forgolódások elmaradásával), nem pedig növeli.

Kedves olvasónk, kedves közlekedőtársunk: egyetértesz az ötletünkkel? Szavazz! (És ha van további hozzáfűznivalód, várunk szeretettel a kommentblokkban!)

Szerinted is legyen szabad keskeny városi, falusi utakon, utcákon az út menetirány szerinti bármelyik oldalán megállni?
Egyetértek az ötlettel (és vezetek autót)
Egyetértek az ötlettel (és nem vezetek autót)
Nem értek egyet az ötlettel (és vezetek)
Nem értek egyet az ötlettel (és nem vezetek)
Created with QuizMaker

Címkék

Legutóbbi bejegyzések

Archívum