Megjártuk Rotterdamot hidrogénautóval. 3300 kilométer öt nap alatt, vízpárát pöfögve

Május második hetében tartották Rotterdamban a World Hydrogen Summit nevű rendezvényt, melyen a jövő közlekedésének egyik új energiahordozójával foglalkozó vagy abban lehetőséget látó háttéripar összejött egy konferenciára, kiállításra, nyílt titkos tárgyalássorozatra és hasonlókra. Bár Magyarországon a hidrogénalapú mobilitással még épp csak ismerkedünk, mégis itt van már ez az egész épp eléggé ahhoz, hogy megformálódjon a fejemben egy elképzelés: próbáljuk meg elkérni a Toyotától a forgalomba helyezett Mirai hidrogénautójukat, tankoljuk meg a budapesti, Illatos úti töltőállomáson és induljunk el vele Rotterdamba, jó 1300 kilométerre. Nézzük meg, hol tart ma gyakorlati szempontból a hidrogénautózás, mennyire a jövő ez - vagy mennyire a jelen.

Legnagyobb meglepetésemre sikerült összehozni időre a projektet. A Toyota ideadta a kocsit és beszállt a túra költségeibe, Földes Attila, a Vezess.hu autós újságírója (és a Traffix-hu-t üzemeltető egyesületünk tagja) örömmel jött velem váltósofőrnek, én pedig a Traffix mellett a Player.hu és a Rakéta.hu újságírójaként indultam beszámolni a kalandról is, a konferenciáról is.

Img 9999

Útközben természetesen egy csomó közlekedés-szervezési érdekességet is megfigyeltünk, lefotóztunk, ezeket szép sorjában feldolgozom itt a Traffixon. Hamarosan közzéteszem a riportot a World Hydrogen Summitról is. De legelőször arról szeretnék mesélni, milyen volt elautózni pár nap alatt hidrogénnel a magyar, osztrák, német, holland autópályákon az Északi-tenger partjáig és vissza; van-e értelme ennek az egésznek, lesz-e belőle valami, legalábbis szerintem, az iparágtól független szakújságíró és a rugalmas, gyors, biztonságos, kényelmes, szabad közúti közlekedés ügyéért dolgozó civil szerint.

Ami biztos: a hidrogénautózás rendszeréből egy dolog, az autó már teljesen készen van. A Toyota Mirai egy gyors, stabil, kényelmes nagy túraautó, toyotás tömörséggel, az örökkévalóság ígéretével minden indexkapcsolásnál. A hűtött-fűtött motoros első ülésekben pihentető az utazás, az 1,9 tonnás autó puhán, finoman siklik és óra szerint 180, valójában 175 km/h-s végsebességénél is nyugodtan, kiszámíthatóan követi az utat. Mivel technikailag az üzemanyag-cellás hidrogénautó is egy elektromos autó, a 182 lóerős teljesítmény és a 300 Nm nyomaték természetes könnyedséggel, kuplungolások, váltások megszakításaitól mentesen áll rendelkezésünkre a jobb oldali pedál alatt. A Mirai utastere nagyon csendes, a haladás rezgésektől, vibrációktól teljesen mentes. Reggeli indulás után este, ezer kilométer levezetésével is pihenten, frissen lehet kiszállni belőle.

Img 9773

Img 9773

Img 9773

Ahol a technika kompromisszumot kíván, az a helykínálat. A hátsó ülések lábtere sokkal szűkebb annál, mint amekkorának egy ilyen nagy, csaknem öt méter hosszú kocsiban lennie kellene, csomagtartója pedig mindössze 300 literes. Ennek az az oka, hogy valahová el kellett helyezni a karosszériában azt a három darab, összesen 142 liter hasznos térfogatú tartályt, amelyben az elvben akár 5,6 kilogrammnyi hidrogént magunkkal vihetjük.

A Toyota Mirai viszonylag friss, harmadik éves modell, vezetéstámogatása ennek megfelelően egyszerre hasznos és idegesítő. Amikor egy német Stauban kell araszolni, akkor nagyon jól jön az önálló elindulásra-megállásra, iránytartásra képes önvezetés, ilyenkor a kezünket se kell a kormányon tartanunk. Autópályán, nagy sebességnél viszont zavaró a túl hamar lassító tempomat és a kikapcsolhatatlan sávelhagyás-jelző. A folyamatosan kormányzó sávtartást ki lehet kapcsolni, de a terelővonal megközelítését csipogással és enyhe visszakormányzással jelző rendszert nem; ez főként tereléseknél eredményez pánikszerű vakriasztásokat a kocsi részéről, amikor index nélkül lépjük át a sárga csíkokat követve a fehér vonalakat.

Ausztriában elég volt egyszer tankolnunk. Bécsben két hidrogénkút is van, mi egy OMV-kútnál töltöttük tele a tartályt kissé hororisztikus, 23,85 eurós kilónkénti áron, azonnali, bankkártyás fizetéssel. A töltés önkiszolgáló, a rendszer bolondbiztos; a töltőpisztolyt a csonkra illesztve egy reteszelő kar meghúzásával rögzül a csatlakozás, egy zöld gomb megnyomásával indul a töltés. Ezt megszakíthatjuk egy piros gombbal, vagy megvárhatjuk a töltés végét, amikor a reteszt oldva a pisztolyt visszaakaszthatjuk a helyére. Tiszta és egyszerű, mint egy villanyautó-töltő csatlakoztatása. Maga a töltés viszont lényegesen gyorsabb; öt perc alatt simán feltelik a negyedig lévő tank. Viszont a töltés, nem úgy, mint a kocsi, általában igen zajos. A legtöbb töltőoszlop mellett gyakran ott áll a magas hidrogéntartály is valahol, mellette pedig a 700 baros nyomást előállító töltőkompresszor, ami hajlamos iszonyú csattogással-csörgéssel kísérni a töltési folyamatot. Persze ez sem szükségszerű; két olyan Shell-kúton is tankoltunk, ahol a kompresszor még csak nem is látszott, a töltés pedig teljesen zajmentesen folyt le.

Img 9786

Németországban más a hidrogéntankolás rendszere. Itt egy chipkártyával kell indítani a töltést, amit a H2.live weboldalon lehet megrendelni egy regisztrációs folyamat kíséretében és 5-10 nap alatt viszi ki a posta. Mi ezzel kapcsolatban egy könnyítést kaptunk a H2 Mobility kedves sajtósától: mivel túl későn rendeltem meg a kártyát, az már nem jött meg indulásra, ezért az operátor a telefonomra letöltött H2 Live mobilappban engedélyezte egy virtuális kártya használatát. Így én még az átlagos német hidrogénautósoknál is menőbben, a telefonomról tudtam bekapcsolgatni a kutakat.

A szinte folyamatos autópályamenetben hamar felszaladt az itthoni, Budapest környéki használatban még jóval 1 kg/100 km-t mutató fedélzeti számítógép fogyasztási értéke. A túrát 1,26 kg/100 km-rel fejeztük be, így egy tankolás jellemzően szűk 400 kilométerre volt mindig biztosan elég. Mivel a német hálózat elképesztően sűrű, ez semmilyen gondot nem jelentett, mindig kényelmesen odaértünk a következő kúthoz a kocsival. A hidrogénautózás létező, működő, használható alternatíva már ma is a német, vagy akár az északnyugat-európai autósok számára.

Img 9791

Csak drága. Maga a kocsi tulajdonképpen nem is az; a kis sorozatban készülő, Lexus LS alapokra épülő Mirai 66 ezer eurós, kb. 24,4 millió forintos vételára cseppet sem űrhajós nagyságrend. A hidrogén viszont még az egyelőre államilag szabályozott, 13,85 eurós német áron is drága, száz kilométerre vetítve autópályán egyértelműen többe kerül hidrogénezni egy Mirai-jal, mint benzinezni egy hasonló méretű Camry hibriddel. Városban-elővárosban kicsit jobb a helyzet, de még 0,84-es átlagfogyasztással is hétliteres benzin- vagy gázolajfogyasztás feletti költség jönne ki száz kilométerre. Persze ezt még korrigálni kell a szinte karbantartásmentes hidrogénes technika fenntartási költségével is, ha pontos költségösszehasonlítást szeretnénk.

Az elektromos autókkal szemben a Mirai előnye a gyors újratankolás a nagyobb villanyautók 30-40 perces, 300 kilométerenként esedékes töltési időigényéhez képest. Ezeknél a töltéseknél a Mirai sztrádán már gazdaságosabb is: az európai Ionity töltőhálózat 79 centes német kilowattóránkénti díjszabása magasabb értéket ad ki száz kilométerre. Viszont a Mirai-ba az otthoni konnektoron nem lehet jóval olcsóbb lakossági tarifás hidrogént tölteni, és a napelem sem tud ingyen hidrogént nyomni a tankjába. És persze minden kalkulációt borít, ha a német árszabályozott hidrogén helyett a 24 eurós osztrák vagy holland hidrogénnel kezdünk számolgatni. De a hidrogénautózás kérdése komplikáltabb annál, minthogy mi ezen a túrán mennyiért is tankoltunk az autópálya mellett 2023-ban.

Img 0033

Img 0033

Kimondhatjuk, hogy a hidrogénautó létezik és Északnyugat-Európában már létezik hozzá töltőhálózat is. Ilyen értelemben a hidrogénnel autózás már nem a jövő, hanem a jelen. Ugyanakkor viszont még erősen formálódóban van, hogy mekkora lesz ez a hálózat és honnan is lesz hozzá hidrogén. Járművek tízezreit lehetne működtetni azzal az ipari melléktermék hidrogénnel, amit ma simán kiengednek a légkörbe a nagy vegyi üzemek, de persze ezt előtte le kell sűríteni és el kell juttatni a töltőállomásokra. A megújulókra alapozott energetikában is logikus lenne a pillanatnyi termelési feleslegeket vízbontással hidrogén-előállításra fordítani, csak az a kérdés, hogy ezt gazdaságosan meg lehet-e csinálni. (Ha az állam vagy az EU azt akarja, hogy meg lehessen, akkor persze meg lehet.)

Azt azért nem hiszem, hogy egyszer csak majd minden autó hidrogénautó lesz. Technika sajátosságokból eredően valószínűleg sosem lesz értelme a kis és közepes személyautókban a nehéz, de kicsi akkumulátorokat könnyű, de nagy hidrogéntartályokra cserélni. A nagy utazókocsikban, a haszonjárművekben, kamionokban, buszokban és, ahogy már van is erre példa Európában, villamosítatlan vasútvonalakon közlekedő vonatokon viszont sokkal praktikusabb eldugni pár nagy, de könnyű hidrogéntartályt, mint mázsa- vagy tonnaszám, a hasznos terhelhetőség rovására pakolni beléjük a hatalmas akkumulátorokat. A hidrogén, mint energiahordozó és a hidrogéncellás hajtástechnológia biztosan a közlekedésünk része lesz - de nem kizárólagosan, hanem más előnyökkel rendelkező más technológiák mellett.

Nemzeti Együttműködési AlapMiniszterelnökségBGA

A TraffiX működésének finanszírozásában a Nemzeti Együttműködési Alap is közreműködött.

Címkék

főpolgármester választás vicces kapcsolat Ford Ka Brixton Brabus hivatalos Brabusz blog hídpornó Martorell Rudolf Yaris Ford Transit autóreklám autómosó terepjáró vadász gördeszka reklám Nissan carspotting hajó gólya egyirányú utca Portugália OBB rakomány hómaró biztosítás sofőr röhej Drezda DDR halottaskocsi Waze Barkas hókotró 4-es metró kuka FKF buszsáv traktor túlméretes szerelvény autóút üldözés tetőbox prius toyota prius megállás 60-as tábla tábla tapolca kamion rendőrség M0 királynő Trabant motorkerékpár kresz-módosítás kézműves tábla embléma természetkárosítás olajkút zala megye videó akadálymentesítés kereszteződés gyorshajtás kgfb fekvőrendőr union kötelező felelősségbiztosítás NÚSZ nosztalgia figyelmeztető jelzés 112 közvilágítás segélyhívó downhill természetvédelem hírek kijárási tilalom aluljáró Lánchíd közút építkezés mixerautó betonmixer mixerkocsi street art libegő kerékbilincs MOL Limo trolibusz sorompó alagút 1-es út BKV fedélzeti kamera fénysorompó m3-as autópálya dashcam vasúti átjáró büntetőfékezés félsorompó járda busz mentők környezetvédelem Hollandia villamos BMW Jaguar útburkolati jel Berlin felicia pickup diy gyalogos tűzoltóautó autómegosztó metró Volán büntetés zene Toyota hirdetés M1 roller hülyenév ittas vezetés volkswagen hülye kiírás téli felkészülés közlekedés Franciaország skoda zöld rendszám tréler matrica körforgalom Frankfurt autópálya közlekedésbiztonság tél COVID-19 Urban Collëctif ICE opel frontera Spanyolország Isuzu 3-as metró felújítás közlekedési lámpa Lime Párizs dízel korlátozás 5g USA M30 M7-es autópálya M1-es autópálya vasút hoax önvezető autó ZalaZONE online térkép forgalommal szemben aszfaltfestés felfestés autólopás hülyeség hőség győr csákvár figyelmetlenség suzuki felmérés varsó elektronikus jegy forgalomcsillapítás légszennyezés dugódíj levegő munkacsoport ellenőrzés közúti ellenőrzés francia gazdagrét városépítészet koppenhága fiat jegy Gyermekvasút kerékpársáv ergonómia omsz megkülönböztető jelzés bérlet mercedes autóroncs vezetéstámogatás talált tárgyak közösségi matchbox Magyar Közút kolodko margit híd autós üldözés 8-as jegybankelnök matolcsy ford f150 vw bogár vw bogár modell Honda hódmezővásárhely visual signature c evolution elektromos motor futár ctis autóipar fizető parkolás kia niro sportage Budaörs lakott terület kezdete lakott terület vége genf daru citroen agip mol oldaltávolság józsefváros traffix dashcam taxi jobbra tartás m1-m7 őz vadveszély jog felelősség kár m1m7 tűzoltógarázs e-mobilitási tranzíció BKK Bubi kresz elektromos autó utastájékoztatás húsvét kispolszki pötördi szerviz bicske volánbusz India köpködés Szentendre Olaszország múzeum felesleges tábla magyarország hidrogénautó 8126 renault kerékpárút 30 közbringa németország autópálya-pihenő traffipax közlekedési morál mobilozás parkolás tömegközlekedés baleset Európa balesetmegelőzés kerékpáros sebességkorlátozás autómatrica szabálytalanság balesetveszély kerékpár hibás tábla programajánlómúzeum év körforgalma Vecsés Svájc baki mirai borgwarner kerékpáros stratégia ceausescu bukkanó hannover babakocsi kerekesszék árpád híd ötlet horvátország navigáció karlobag kortrijk IAA münchen Budapest Budapest Közút útfelújítás útfelbontás LPG autógáz Jogger belgium jogosítvány tükör continental statisztika stoptábla elsőbbség jövőautó rangefinder egészség Forma-1 ugrató mobiltelefon új autó mazda mazda 6 mps kerékcsere rumpold benzinkút bor burgenland Ausztria octavia lakatolás kiss&ride felnikupak LED világítás mikromobilitás ugratás repülőtér BYD BYD Atto 3 sebesség autószállító fényhíd szigetelőszalag rozsda korrózió Dacia Logan Taliant Thalia Törökország dekor elvesztés pótlás lengyelország Lakó-pihenő övezet szabály várakozás sebességhatár e-roller zacskó útépítés zebra teherautó 20 Kína útdíj motor állapot karbantartás Passat lökhárító karosszéria javítás elektromos kresz tábla Nagy-Britannia tesla autonóm autózás 30-as tábla használtautó import használtautó-import kesztyűtartó barkács használtautó-vásárlás Ausztrália elektromos jármű Egyesült Királyság gyerekek fenntartható mobilitás felni tuning biciklis légzsák biztonság biztonsági öv rádió retró hangszóró klasszikus Lada zsiguli heti összefoglaló várandósság téli gumi hólánc

Legutóbbi bejegyzések

Archívum