Így villamosoztunk ingyen Varsóban

Estefelé érkeztünk Varsóba, egy nagy családi autós nyaralás első állomására. Elfoglaltuk a szállást, egy peremkerületi airbnb-s panelt, majd indultunk is be a történelmi belvárosba nézelődni. Nem volt idő pihenni, mert másnap reggel indulni kellett tovább. A kocsit a parkolóban hagytuk, villamossal keltünk át a Visztulán a city felé.

V3

A varsói villamospark nagy részét ilyen gyönyörű, modern, hazai gyártású Pesa gépek adják, de Hyundai villamosok is járnak a lengyel fővárosban

A szabad európai mobilnetes adatroaming hihetetlenül hasznos hozadéka, hogy a Google Maps útvonaltervezőjével bármikor bármelyik helyi tömegközlekedési rendszer teljes menetrendjét a kezünkben tarthatjuk. Rábökünk mondjuk este hatkor a varsói királyi palotára, meg a vonatos ikonra, és már mondja is a Google, hogy hányas villamossal indulhatunk, mikor, melyik megállóból, hány percig tart majd az út és mennyibe fog kerülni a jegy. Aki még papírtérképpel és a helyiekkel való kézzel-lábbal kommunikációval kezdte a turistáskodást, annak ez örökre maga marad a csoda.

A csoda része lehetne az is, amit a varsói közlekedési vállalat, a ZTM talált ki; nem kell jegyvásárlással, mobilappal, lyukasztással vacakolni, hanem meg lehet venni a jegyet bankkártyával magán a villamoson is. Pontosabban meg lehetne, ha lehetne. Amikor ezzel mi próbálkoztunk, akkor nem lehetett, valami rejtélyes okból kifolyólag nem futott le az elektronikus fizetési tranzakció:

V3

A "Print a receipt" sávra bökve még papírt is kaptunk arról, hogy nincs jegyünk:

V3

Fogalmam sincs, mit szólt volna az ellenőr, ha él egyáltalán ilyen létforma a varsói villamosokon, mindenesetre mi ezzel a papírral a kezünkben ott és akkor befejezettnek tekintettük a dolgot. A legjobb szándékkal jártunk el, kétszer, két különböző kártyával is megpróbáltuk végigfuttatni a tranzakciót, de ha a ZTM-nek nem kell a pénzünk, hát nem kell, nem tudunk mit tenni.

Olyannyira jóhiszeműen álltam a problémához, hogy visszafelé nem is vártam meg a villamost, hanem a megállóban lévő automatával próbálkoztam először. Ebből papírjegyet próbáltam venni, de újabb probléma merült fel: Service unavailable. Töltögessem a Varsó Kártyámat inkább. Csak hát nekem olyan nem volt.

V3

Hogy teljes legyen az élmény, még valami pótlóbuszos kavarásba is belekeveredtünk. A kívánt számú villamos épp nem járt, helyette buszra kellett szállnunk, ami viszont egyszer csak nem arra kanyarodott, amerre a Google Maps szerint kellett volna. A sofőr viszont jó fej volt, megmutatta, melyik megállóban szálljunk fel egy másik villamosra, ami majd elvisz minket oda, ahova neki kellett volna. A jegyvásárlás természetesen sem a buszon, sem a másik villamoson nem működött.

Panaszkodni természetesen nem akarok, nekem megfelel, ha nem kell fizetni a tömegközlekedésért Varsóban, de azért van egy olyan érzésem, hogy akik az ottani tömegközlekedést üzemeltetik, nem egészen így képzelték el a rendszer működését. Illetve nem működését.

Címkék

főpolgármester választás vicces kapcsolat Ford Ka Brixton Brabus hivatalos Brabusz blog hídpornó Martorell Rudolf Yaris tűzoltóautó Ford Transit autóreklám autómosó terepjáró vadász gördeszka tréler reklám Nissan carspotting hajó gólya egyirányú utca Portugália OBB rakomány hómaró biztosítás sofőr hülyenév röhej Drezda DDR zene halottaskocsi Jaguar Waze Barkas hókotró tél Frankfurt 4-es metró téli felkészülés kuka FKF Volán buszsáv traktor túlméretes szerelvény autóút BMW üldözés tetőbox prius toyota prius szabálytalanság busz megállás dashcam 60-as tábla tábla tapolca kamion rendőrség M0 királynő Trabant motorkerékpár kresz-módosítás kézműves tábla embléma volkswagen természetkárosítás olajkút zala megye videó akadálymentesítés kereszteződés gyorshajtás útdíj kgfb fekvőrendőr kresz tábla union kötelező felelősségbiztosítás NÚSZ nosztalgia figyelmeztető jelzés 112 közvilágítás segélyhívó downhill természetvédelem hírek kijárási tilalom aluljáró Lánchíd gyalogos közút építkezés mixerautó betonmixer mixerkocsi street art libegő autómegosztó kerékbilincs MOL Limo trolibusz matrica 30-as tábla sorompó metró alagút hirdetés 1-es út közlekedés Franciaország BKV fedélzeti kamera zöld fénysorompó M1 rendszám m3-as autópálya roller vasúti átjáró büntetőfékezés mobiltelefon félsorompó ittas vezetés járda körforgalom mentők közlekedésbiztonság autópálya Toyota hülye kiírás büntetés baleset környezetvédelem Hollandia villamos útburkolati jel Berlin skoda felicia pickup diy közbringa COVID-19 Urban Collëctif ICE Budaörs autómatrica opel frontera balesetveszély sebességkorlátozás 30 Spanyolország Isuzu 3-as metró felújítás közlekedési lámpa hibás tábla felesleges tábla Európa Lime németország Párizs dízel korlátozás 5g USA M30 M7-es autópálya mobilozás M1-es autópálya vasút hoax önvezető autó ZalaZONE online térkép Bubi forgalommal szemben aszfaltfestés felfestés autólopás hülyeség hőség győr csákvár figyelmetlenség balesetmegelőzés 8126 suzuki felmérés varsó tömegközlekedés elektronikus jegy forgalomcsillapítás légszennyezés dugódíj levegő munkacsoport ellenőrzés közúti ellenőrzés citroen francia gazdagrét városépítészet koppenhága hidrogénautó fiat jegy Gyermekvasút jog parkolás fizető parkolás kresz omsz megkülönböztető jelzés bérlet mercedes autóroncs Olaszország vezetéstámogatás elektromos autó múzeum talált tárgyak BKK közösségi Magyar Közút autópálya-pihenő kolodko margit híd 8-as jegybankelnök matolcsy taxi ford f150 Budapest kerékpársáv kerékpár kerékpáros magyarország vw bogár vw bogár

Legutóbbi bejegyzések

Archívum