Kegyetlenül gonosz kereszteződés a XIII. kerületben

Probléma leírása

Két, viszonylag nagy forgalmú út találkozik ebben a kereszteződésben. Az elsőbbségadás rendje elvileg világos, a Frangepán utcáról érkezőket STOP táblák állítják meg, de az áthaladás a nehezen átlátható terep, egy, a kereszteződést átszelő kerékpárút extra veszélyei és a Röppentyű utcán érkezők nagy sebessége miatt így is kockázatos. Rendszeres a vészfékezés, a visszatolatgatás, folyamatos a a balesetveszély.

A kereszteződés másik problémája, hogy nincs benne zebra. A gyalogosok különösen védtelenek itt, nehezen veszi észre őket a sok egymásra figyelő autós és az elsőbbségi viszonyokat is nehezen látják át az itt gyalog áthaladók.

Videó

Helyszín

Budapest, Frangepán u. 34, 1139 Magyarország

Megoldási javaslat

Körforgalom kijelölése (egyszerű, városi kivitelezésben, akár csak egy felfestett pöttyel középen) és négy kijelölt gyalogátkelő létesítése.

Események

2021.02.18.
Bejelentettük az ügyet a XIII. kerületi alpolgármesternek. Azért közvetlenül neki, mert egy korábbi ügyünk kapcsán ő válaszolt - ráadásul, megítélésünk szerint, nagyon szakszerűen. Várjuk a válaszát!
2021.02.18.
Azonnal válaszolt is a került alpolgármestere, dr. Puchner Gábor. Egyetért a felvetésünkkel, szerintük is veszélyes ez a kereszteződés.
Innen idézet a válaszlevélből: "A Röppentyű utca a Fővárosi Önkormányzat, egész pontosan a tulajdonában lévő cég, a Budapest Közút kezelésében van. A terveik szerint a Röppentyű utca felújítása 2023-ban lesz esedékes. Bízom benne, hogy akkor ez a kereszteződés is meg fog újulni. Lakossági kérés volt az is, hogy a kereszteződésben kijelölt gyalogos átkelőhely létesüljön. Ezt is jeleztük a Budapest Közút felé, amellyel ők egyetértettek, beépítik a tervekbe."
2021.02.23.
Bár az ügyet megnyertnek jeleztük, azért a Budapest Közútnál érdeklődünk a tervekről, illetve arról, hogy a 2023-as tervezett felújításig legalább zebrákkal nem könnyítik (mentik) meg az arra közlekedők életét...?
2021.03.02.
A Budapest Közút egyelőre nem válaszolt a kérdéseinkre. XIII. kerület alpolgármestere, dr. Puchner Gábor azonban kapott választ tőlük, melyet el is küldött nekünk. Ebben a lényeg, hogy lesz zebra, de körforgalom nem, ugyanis szűk a kereszteződés keresztmetszete. Ettől még lehetne akár pötty is középen, van ilyen... Ennek meg az mond ellent, hogy közelben van a Porsche Pest, ahová sok tréler jár; azok közlekedését megnehezítené a szék körfogalom.
Az említett kereszteződésben ezek történnek majd:
. új gyalogos-átkelőhelyek a Frangepán utca mindkét torkolatán;
. új gyalogos-átkelőhely a Röppentyű utcán is, a csomópont északi oldalán;
. új, önálló balozó sávok a Röppentyűn;
. jelzőlámpás irányítás kiépítése.
A Budapest Közút véleménye szerint ha ezek megvalósulnának, "akkor azzal minden probléma megoldódna".