Veszélyes útkereszteződés Budafok-belvárosban

Probléma leírása

Budapest XXII. kerületében, a Leányka utca és a Demjén István utca kereszteződése rendkívül veszélyes. A Leányka utca XI. kerület felé haladó oldala itt áthalad a villamospálya túloldalára, miközben még egy keresztutca is becsatlakozik, külön kiépített kanyarodósávokkal.
A kereszteződés mindhárom villamost érintő iránya fedezőjelzőkkel van biztosítva:
- a Leányka utcán a villamospályán át a XI. kerület felé haladóké,
- a Leányka utcából a Demjén István utcába kanyarodóké,
- illetve a Demjén István utcából kifordulóké is.
A villamos elhaladása után a fedezőjelzők mindhárom irányban egyszerre váltanak pirosról sárga villogóra, így gyakran megtörténik, hogy a Demjén István utcába kanyarodók vagy az onnan érkezők ezt "zöld jelzésként" értelmezik és elfelejtenek elsőbbséget adni a Leányka utcán közlekedőknek. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy ha esetleg valamiért a fedezőjelző nem működik, a villamosnak kell elsőbbséget adnia mindenkinek.

Helyszín

Budapest, Demjén István u. 2a, 1221 Magyarország

Megoldási javaslat

A legjobb megoldás a lámpás kereszteződéssé való átépítés lenne a szintén nem túl biztonságos Duna utcai és Savoyai Jenő téri kereszteződésekkel együtt, viszont ameddig ez nem történik meg, néhány biztonsági óvintézkedés, amelyek közül néhányat talán érdemes a lehető legrövidebb időn belül megvalósítani: - A villamos elsőbbségadási kötelezettségének eltörlése (a fedezőjelző ne "írja felül" a táblázást, ez csak még jobban összezavarja szegény autósokat) - Villamos veszélyt jelző tábla + 30-as sebességkorlátozó kihelyezése a Leányka utcában a XI. kerület felé tartó oldalon, akár a fedezőjelző oszlopán is - A kereszteződésbe sárga "különösen veszélyes hely" burkolati jel felfestése - Stoptáblák kihelyezése a Leányka utcából a Demjén István utcába/ból kanyarodóknak, illetve a fedezőjelző oszlopára "villamos veszély" tábla, így hátha könnyebben tudatosul az emberekben, hogy a jelzés mire is vonatkozik - A fedezőjelző sárga villogóra váltásának késleltetése a Demjén István utcába/ból kanyarodóknak.

Események

2023.01.19.
Mi a harmincas táblát nem javasoljuk, de az összes többi szuper!
2023.01.23.
Bejelentettük az ügyet a Budapest Közútnak!