Senkiben nem tudatosul a "jobbkezes" utca

Probléma leírása

Jelzőlámpás kereszteződés van a Bogdáni út-Huszti Út-Vihar utca csomópontnál. Zöld jelzéssel a Huszti út irányából egyenesen haladva (keresztezve a Bogdáni utat) az autók a Vihar utcában folytatják útjukat, ahol rögtön jobbkezes utcák sora van. A Huszti út felől lendületesen érkező autósok többsége nem, vagy csak későn veszi észre az első Bogdáni útra párhuzamos jobbkezes utcát (nevesincs utca, így lehet Meggyfa utca visszakanyarodó szervizút jellegű szakasza vagy a Bogdáni úthoz tartozik, mert a Bogdáni út 16. háztömbje után nyílik az utca).

A Huszti út-Vihar utca meglehetősen nagy forgalmat enged át, így a forgalmasabb órákban lakosok ablaka alatt óránként 5-10 dudálás/káromkodás/üvöltözés is van a meg nem adott jobb-kéz előny miatt. Hetente több, 3-4 kisebb koccanás is van. Lakóként az ablakom előtt zajlanak az események, dudálás, anyázás, koccanás miatti torlódás.

Helyszín

Budapest, Meggyfa (szervízút szerű szakasza) - Vihar utca, 1033 Magyarország

Megoldási javaslat

A Huszti út felől egyenesen a Vihar utcán tovább haladó forgalomnak elsőbbséget kellene biztosítani, úgy hogy minimum az elsőt (Meggyfa utca parkolókkal szegélyezett "szerviz") utcát le kellene korlátozni elsőbbségadás kötelező táblával! Nem ártana a többi, jelenleg jobbkezes előnnyel bíró a Vihar utcára érkező autós forgalmat korlátozni sem egészen az Óbudai piacig, mert rengeteg koccanás van (áttételes anyagi kár) a meg nem adott jobbkéz előny miatt. És aki ismeri a környéket az tudja, hogy a Vihar utca egy gyűjtő út, amibe jellemzően társasházas és lakótelepi utcákból szivárog a forgalom. A Vihar utca Bogdáni üt és Vörösvári út közötti szakaszát főúttá kellene alakítani.

Események

2022.09.19.
De szuperek az illusztrációk!!! Külön köszönjük a bejelentőnek. Bejelentjük véleményezésre a Budapest Közútnak.
2022.11.28.
Válaszoltak a Budapest Közúttól: "Az Európai Unió Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) keretében, a BKK megbízása alapján tervezés alatt áll a Bogdáni úttól délre eső (Szentendrei út és Vörösvári út által határolt) terület 30 km/órás forgalomcsillapított övezetbe történő bevonása. Az övezet kialakítását követően a területen 30 km/órás sebességhatár lesz kijelölve, valamint a forgalomcsillapítás érdekében forgalomtechnikai küszöbök, csomóponti kiemelések is kiépítésre kerülnek. Mivel forgalomcsillapított övezetben egyenrangú kereszteződések lehetnek az utak forgalomszabályozásáról szóló 20/1984. (XII. 21.) KM rendelet alapján, a projekt keretein belül a Vihar utca csomópontjai egyenrangú kereszteződésekké válnak majd a forgalomcsillapítás és lassítás érdekében, ehhez a megfelelő előjelzéseket 3 hónapra kihelyezzük, ahol szükséges (egyenrangú utak kereszteződését és forgalmi rend változását jelző táblákat).
A projekt jelenleg tudomásunk szerint közbeszerzés alatt áll, a korábbi tervek felülvizsgálatra, illetve áttervezésre kerültek. A kivitelezés várható időpontjával kapcsolatban még pontos információkat nem tudunk. Fentiek miatt megkeresésében hivatkozott Vihar utca – Berend utca csomópontban az elsőbbségi viszonyokat nem tervezzük módosítani, de a Bogdáni út felől érkezők számára egyenrangú útkereszteződés veszélyt jelző táblát ki foguk helyeztetni."
2023.01.20.
Elfelejtettük tájékoztatni az ügy korábbi (eredményes) lezárásáról a bejelentőt. Pótoltuk. És köszönjük mindenkinek!

Nemzeti Együttműködési AlapMiniszterelnökségBGA

A TraffiX működésének finanszírozásában a Nemzeti Együttműködési Alap is közreműködött.

A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ