Megtévesztő jelzőlámpa a kanyarodók számára

Probléma leírása

A Göncöl utcán a város irányába (befelé) haladva a Gyöngyösi utcánál lámpához érünk, ahol a létezik egy egyenesen haladó és egy balra kanyarodó sáv. Ezek a sávok nem egyszerre kapnak zöld lámpát. Az egyenesen haladóknak a jobb kezüknél van a lámpájuk, ami teljesen látható, így emiatt teljesen érthetetlen, hogy a Göncöl utca közepén lévő füves területen is van egy lámpájuk, ami ugyanúgy rájuk vonatkozik. A probléma ott van, hogy ez a középső lámpa a kanyarodó sávban várakozókkal szemben, ám azoknak a bal keze felé esik, miközben nekik a kanyarodó sávjuk bal oldalán van külön lámpájuk. Amikor az egyenesen haladókat a zöld jelzés elengedi, akkor sok esetben a kanyarodók is elindulnak, mivel nem veszik észre, hogy az ő lámpájuk (a bal kezüknél) ekkor piros, és tévesen a velük szemben-balra lévő zöld lámpára azt hiszik, hogy az az övék. Természetesen ez egyéni hiba is, de igazán megtévesztő a lámpák helye, hiszen minek lenne ott (középen) az a lámpa, miközben az egyenesen haladók jobb oldalt lévő lámpája tökéletesen látható.

Amikor a kanyarodók így tévesen elindulnak, akkor a városból kifelé tartók a másik oldalon zöld jelzésen haladnak át, teljesen gyanútlanul. Ebből itt komoly baleset is lehet, többször láttam már tévesen elindulni itt a kanyarodókat. Szerencse, hogy nem érkezett szemből autó éppen. Ez a helyzet a Göncöl utcán lentebb (a város felé) is úgy emlékszem, hogy még előfordul talán egy vagy két másik kereszteződésben is.

Helyszín

Budapest, Göncöl u. 32, 1131 Magyarország

Megoldási javaslat

A középső lámpát el kellene távolítani, hiszen a jobb oldalt lévő tökéletesen látszik.

Események

2022.03.03.
Megbeszéljük a kollégákkal, mert lehet, hogy először megvizsgáljuk a helyszínt, mielőtt bejelentjük, mert a kép alapján nem egyértelmű a helyzet.