Szakmai ártalom: szépség az őrült kamionosról készült videón

Először is lássuk a videót!

A cseh cég sorőfjének viselkedése indokolatlan, ráadásul - látva a szemközti sávban ránézésre szabályosan közlekedő autót, melyet a fűbe kellett kormányozni, hogy elkerüljék a balesetet - nagyon veszélyes is. A cég vezetése már élnézést kért.

A hvg.hu szerint a cseh média is elkezdett nyomozni a sofőr után, akiről a kamionos cég képviselője elmondta, hogy nagyon nem kezdő, így még inkább érthetetlen, hogy az 55 éves férfi, miért veszélyeztette a többi járművezetőt.

A traffixos őszinte öröme

Végig sem néztem a videót, amikor megakadt a szemem az útburkolati jelek, a járdasziget, a terelő púpok minőségén. Így lehet szépen forgalmi rendet kialakítani és betartani (ebben az esetben nyilvánvalóan nem a hiányos, lekopott vagy soha fel nem is festett útburkolati jelek okozták a vezetői magatartást).

Franciaországban az útminőség és a felfestések minősége is kiváló; megkockáztatom, jobb minőségű, mint Németországban.

Minden elvágólag

A közlekedés biztonságán túl van ennek még egy jelentősége, hogy minden ilyen szépen kidolgozott,

  • hogy a járdaszigetet nem csorba kockakövekkel szegélyezik,
  • hogy ahol fűnek kell lenni, ott fű van egészen a szegély vagy az út széle melletti centiméterig, vagyis eleve telepítik a füvet, és azt össze-vissza megálló, az út szélének esetleg rossz kidolgozása miatt lesodródó autók nem koptatják ki,
  • ahol pedig aszfaltnak, ott aszfalt - kitűnő minőségben,
tehát minden elvágólag ott van a helyén milliméter pontosan: a táj- és városkép sokkal rendezettebb.

Nekem ez nagyon durván a vesszőparipám.

Most válasszunk ki két települést; egyet Ausztriából és egyet Magyarországról. Legyen ez a világhírű Fucking (december elsejétől egyébként a Fugging nevet viseli, miután elegük lett a településnévből) és a hasonlóan száz fős lélekszámú zalai Vöcköndöt.

Fucking (2020. decembere óta Fugging) Ausztriában

Vöckönd Zalában

Utópia

Látszik a különbség - pedig Fuc̶k̶ggingban sem százszázalékosan tökéletes az aszfalt-fű határ - és az útminőség és az "elvágósság" vagy "el nem vágósság" hatása a település képére. Ahelyett, hogy filozofikus (esetleg szociológiai) okfejtésbe kezdenék, elhatároztam, hogy ha nagyra nő az egyesületünk, és találunk pályázati pénzeket, megtámogatunk egy települést, és mindent "elvágólagosítunk". (Bocs, nem tudok az elvágólagnál. Katonaságnál imádták ezt a szót. Ha valaki tud jobbat, írjon!) Aztán, látva, milyen szép, amikor az autók kizárólag a számukra kialakított csinos parkolóhelyeket parkolnak, az út széléről nem hordják fel a murvát a teherautók, és a fű... igen, a drága és gyönyörű és illatos fű ott zöldellik az út széléig, minden település majd úgy szeretne kinézni. Elvágólag.

Címkék

Legutóbbi bejegyzések

Archívum