Szerintünk nem hatékony: biztonságos vezetésre buzdító hirdetések a megállókban

Annyi téma van, amit érdemes lenne hirdetni az autósok körében. Nyilván az ittas vezetéstől vagy a vezetés közbeni mobilozástól elrettentés is ezek közé tartozik, de lehetne finomítani is a témákat, hogy csak két legfrissebb vesszőparipánkat említsük: megállás betorlódott autópályán (utat a mentőnek!) vagy mit kell tenni akkor, ha nem működik a sorompó a vasúti átjáróban.

Vagy oké, legyen ittas vezetés, vagy mobilozás, akkor sem hisszük, hogy a buszmegállókban elhelyezett hirdetések a leghatékonyabbak. Az autós és a tömegközlekedés közti átjárás még mindig csekély; tuti, hogy sűrűbben hajt rá a legtöbb sofőr szabálytalanul a buszsávra, semmint buszra szállna. De még ha az autós ott is áll a megállóban, ott csap a homlokára hétfő reggel 6 órakor, hogy "majd hétvégén, amikor legközelebb autóba ülök, biztosan nem fogok mobilozni"?

"Tényleg, nem szabad mobilozni menet közben?" Mert erre az alapvető kérdésre egyébként nem is ad választ a hirdetés, hogy a "gépkocsi vezetője menet közben kézben tartott mobil rádiótelefont nem használhat" (KRESZ 3. § (2)).

Vagy esetleg arra gondoltak, hogy a tömegközlekedő családtagok az autóval közlekedő apukának a vasárnapi ebédnél felvetik a kérdést? Kábé így, hogy:

- Apu, képzeld, mit láttam! Pharrell Williams azt hirdeti a buszmegállókban - egyébként már évek óta -, hogy ne mobilozz vezetés közben.
- Kösz, hogy szólsz! Mostantól nem fogok.
- Akkor ha már itt tartunk: Nico Rosberg pedig azt, hogy ne is igyál!
- De jó, hogy említed, köszönöm szépen! Akkor mostantól elhagyom a reggeli tüskét indulás előtt. ...Egyébként ki a f**om az a Pharrell Williams?

Életszerű, ugye?

Ja, nem.

Közlekedésbiztonsági hirdetésA hirdetés és a célközönség

Voltak komolyabb próbálkozások, de legfeljebb eddig jutottunk (elég csak beletekerni, nem hatékony rémunalom az egész). Kísérleteztek humoristákkal is (lásd itt), de ezek a filmek nagy jóindulattal is csak szórakoztatóak, nem elgondolkodtatók. Ráadásul hosszúak. Kíváncsiak lennénk, hogy a rendőrség Twitterén posztolt videó 3200 megtekintéséből hányan jutottak a végéig... A feléig...

A britek hagyományosan erősek a nyomasztóan hatékony, valósághűségükkel sokkoló közlekedésbiztonsági hirdetések alkotásában. Itt egy példa, hogy miért ne sms-ezzünk menet közben . Vagy egy visszafelé játszott videó a 30-as zónákkal kapcsolatban (2006-ból). Egy szintén realisztikus alkotás a biztonsági öv becsatolására buzdítandó (2002). 2001-ből pedig egy nagyon - a hangok miatt is - mellbevágó cucc.

Az Egyesült Államokból is találhatunk, melyek másképpen döbbentenek (hollywoodi megoldással). Az egyiken például az utolsó, csattanás előtti pillanatban kimerevítik a képet, majd a vétkes és az áldozat beszélgetni kezd. A vétkes magyarázkodik: csak egy üzenet. A vétlen: "de a gyerekeim itt ülnek az autóban!" Brrr. Kiráz a hideg. Majd lezárásképpen a vétkes sofőr: "Úgy volt, hogy egy gyors üzenetírás lesz. Nagyon sajnálom." Majd visszaszállnak az autóba. Körbenéznek. És bannnng. Itt találod ezt a filmet.

Ahogy így kerestem és néztem ezeket, zsigerig hatolt az érzés: CSAK SZABÁLYOSAN! Becsatolni, nem nyomkodni... stb. Főleg azért, mert ezek egytől-egyig jól érzékeltetik: minden megváltozhat egyetlen szempillantás alatt!

Update: eltelt pár óra az írás óta. Még mindig hat. Nagyon. Szerintem egy darabig bőven hatni is fog.

Címkék

főpolgármester választás vicces kapcsolat Ford Ka Brixton Brabus hivatalos Brabusz rendszám blog hídpornó Martorell Rudolf Yaris tűzoltóautó Ford Transit autóreklám autómosó terepjáró vadász gördeszka tréler reklám Nissan carspotting hajó gólya egyirányú utca Portugália OBB rakomány hómaró biztosítás sofőr hülyenév röhej Drezda DDR zene halottaskocsi Jaguar Waze Barkas hókotró tél Frankfurt 4-es metró téli felkészülés kuka FKF Volán buszsáv traktor túlméretes szerelvény autóút BMW üldözés tetőbox prius toyota prius szabálytalanság busz megállás dashcam 60-as tábla tábla tapolca kamion rendőrség M0 királynő Trabant motorkerékpár kresz-módosítás kézműves tábla embléma volkswagen természetkárosítás olajkút zala megye videó akadálymentesítés kereszteződés gyorshajtás útdíj kgfb fekvőrendőr kresz tábla union kötelező felelősségbiztosítás NÚSZ nosztalgia figyelmeztető jelzés 112 közvilágítás segélyhívó downhill természetvédelem hírek kijárási tilalom aluljáró Lánchíd gyalogos közút építkezés mixerautó betonmixer mixerkocsi street art libegő autómegosztó kerékbilincs MOL Limo trolibusz matrica 30-as tábla sorompó metró alagút hirdetés 1-es út közlekedés Franciaország BKV fedélzeti kamera zöld fénysorompó M1 mentők m3-as autópálya roller vasúti átjáró büntetőfékezés mobiltelefon félsorompó ittas vezetés járda körforgalom közlekedésbiztonság autópálya Toyota hülye kiírás büntetés baleset környezetvédelem Hollandia villamos útburkolati jel Berlin skoda felicia pickup diy közbringa COVID-19 Urban Collëctif ICE Budaörs autómatrica opel frontera balesetveszély sebességkorlátozás 30 Spanyolország Isuzu 3-as metró felújítás közlekedési lámpa 8126 hibás tábla aszfaltfestés felesleges tábla Európa Lime németország Párizs dízel korlátozás 5g USA M30 M7-es autópálya mobilozás kresz M1-es autópálya vasút hoax önvezető autó ZalaZONE online térkép Bubi forgalommal szemben kerékpár magyarország autólopás hülyeség hőség győr kerékpáros figyelmetlenség balesetmegelőzés kerékpársáv suzuki felmérés varsó tömegközlekedés elektronikus jegy forgalomcsillapítás légszennyezés dugódíj levegő munkacsoport ellenőrzés közúti ellenőrzés citroen francia gazdagrét városépítészet koppenhága hidrogénautó fiat jegy Gyermekvasút jog parkolás fizető parkolás bérlet autóroncs Olaszország elektromos autó Budapest múzeum talált tárgyak BKK közösségi Magyar Közút autópálya-pihenő kolodko margit híd

Legutóbbi bejegyzések

Archívum