Autós üldözés 244 km/órával (videó)

8 perces, látványos, végső soron tanulságos videót posztolt a holland rendőrség TBV csoportja.

244 km/h

A TBV a Team Bijzondere Verkeerstaken rövidítése, körülbelül annyit jelent magyarul, hogy a különleges forgalmi feladatok csapata.

Az autót eleve gyorshajtásért szedték ki a rendőrök (189 km/órával ment), aztán - nem tudni, miért, mert utólag nem találtak bűncselekményre utaló nyomot a lefoglalt autóban - meglóg. Illetve próbál. Pedig a hátrafelé vevő kamera képén jól látszik, hogy felvillantották a "kövess" táblát az intézkedni próbáló TBV-sek.

Hollandiában egyébként tavaly vezettek be szigorúbb sebességkorlátozást az autópályákon (sőt, a legszigorúbbat egész Európában): reggel 6 és este 7 óra között legfeljebb 100-zal szabad menni; este 7 és reggel 6 között maradt a 130. A videó tanúsága szerint 19:18-kor rögzítették a gyorshajtást, így "csak" 59-cel lépte túl a megengedettet...

A videón látszik, hogy a menekülő sofőr igyekszik trükközni a VW Golf GTI-vel Hollandia középső részén az A1-es autópályán, viszont nem sikerül kizökkenteni a rendőröket. Ez utóbbi is jól kikövetkeztethető a kamera felvételéből: egy felesleges mozdulat nincs.

A videó harmadik percében az üldözött autó hirtelen fékez, amikor a rendőrök be is állnak elé. Ekkor a sofőr a Golffal az autópálya felhajtóján akart visszamenni, de meggondolta magát.

A végén, amikor már a helikopteres egység is megérkezik, légi - hőkamerás - felvételeket is láthatunk: az erdőben kapják üldözik a sofőrt és utasát, akik futva menekültek, az autót hátrahagyva. Végül csak az egyik gyanúsítottak fogják el, a másik később adta fel magát a rendőrségen.

A Közép-Hollandiai Rendőrség Insta-oldalán meg is jegyzik a bejegyzés végén, hogy szép együttműködés volt ez a különböző rendőri egységek között. (A rendőrök abban a pillanatban leadták a jelzést a központnak, amikor a Golf menekülőre fogta, és a központ azonnal több egységet indított, többek között a helikopteres egységet...) Az együttműködés azért is kellett, mert a Golf a menekülés közben  kilépett a közép-holland régióból, így másik rendőrhatóság illetékességi területére száguldottak, de azért az "eredeti" üldöző nem engedett a szorításból.

Az rendben, hogy a Golf GTI gyors autó, és látszik - hiába bérautó - a menekülő sofőr ügyesen terelgeti. Viszont vagy az autós ismeretei hiányosak - vagy kevésre tartotta a holland rendőröket vagy a pánik hozta a gyors döntést -, mert azt sejthette volna, hogy a Mercedes-AMG A35-öt, melyben a rendőrök voltak, nem lesz egyszerű lehagyni...

Címkék

Legutóbbi bejegyzések

Archívum