Megvetted évit?

Ahogyan az lenni szokott, sokan az utolsó pillanatra hagyják az autópályamatrica-vásárlást. Ez most csak azért fontos, mert a 2020-as éves e-matricák (aka: autópálya-használati jogosultság) hamarosan, január utolsó napján lejár.

Matrica

A NÚSZ, azaz Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt., aki a pénzt gyűjti, azt mondja, hogy több mint 2,6 millió darab 2020-ra megváltott éves országos és megyei autópálya-matrica érvényessége jár le 2021. január 31-én éjfélkor. Tehát február 1-jétől ezez az e-matricák nem használhatóak a hazai díjköteles gyorsforgalmi utakon.

Most úgy állunk, hogy 2021-re a tavalyi éves országos és megyei autópálya-matricák több mint 65 százalékát még nem vásárolták meg a közlekedők (1,7 milliót).

További határidők

Január 31-e még azért is fontos határidő, mert az úthasználati díj fizetéséhez kapcsolódó mentességek és kedvezmények megújítása is eddig lehetséges. Az előbbi olyan járművekre vonatkozik, mint a hazai rendvédelmi szervek által üzemben tartott, vagy megkülönböztető jelzés használatára jogosult gépjárművek. Utóbbi pedig – a határidő szempontjából – a nagycsaládosokat érinti. (Részleges díjmentességre a mozgáskorlátozottak is jogosultak, azonban nekik nem kell a bejelentést évente megújítani!)

Hogy vegyünk e-matricát? (Avagy az a rohadt "kényelmi" díj!)

Különböző mobilos apllikációk is vannak, a NÚSZ nyilván a saját oldalát ajánlja: ematrica.nemzetiutdij.hu . Mondjuk, abból a szempontból tényleg jó lehetőség, hogy itt a teljesen indokolatlan kényelmi díj nélkül lehet megvenni a matricát online, ráadásul a vásárlást igazoló bizonylatot/nyugtázó értesítést sem kell megőrizni az érvényesség lejárta után két évig.

A kénylemi díjra tényleg érdemes figyelni, mert elég keményen megsarcolják a cégek, például a nagyon hivatalosnak tűnő, a keresésekben rendre előre sorolt, egy kft. működtette autopalyamatrica.hu a D1-es kategóriás vásárlás esetén 1340 forintot kér a saját kényelmükért, plusz rengeteg adatot. Ugyanez a helyzet az e-autopalyamatrica.hu oldallal is: messze elkerülni! Tehát ha már úgyis gép elé ülünk, akkor érdemes a Nemezeti Útdíjfizetőhöz menni...

Egyébként pedig a NÚSZ ügyfélszolgálatokban személyesen is megvásárolható a matrica. Ott sincs pluszköltség.

Címkék

Legutóbbi bejegyzések

Archívum