Felesleges 40-es Székesfehérvár előtt Zámoly felől

Probléma leírása

A 8123-as számú úton Székesfehérvár előtt Zámoly irányából egy 40-es sebességkorlátozó és egy csúszós utat jelző figyelmeztető tábla borzolja az idegeket, tapasztalatom szerint az év túlnyomó részében teljesen indokolatlanul. A 40-es tábla feleslegessegére utal az is, hogy csak az egyik irányban van korlátozás. Az érintett útszakaszon van egy üzem, ahonnan régebben néha hajtottak ki az útról nehéz járművek némi sárfelhordással, de ezt a problémát nem táblázással kellene kezelni. A Google Maps mutat egy földutas kereszteződést is a 40-es korlátozásos szakaszon, de ez az út sorompóval le van zárva már évek óta.

Videó

Helyszín

Székesfehérvár, 8123, 8000 Magyarország

Megoldási javaslat

A korlátozás és a figyelmeztetés megszüntetése. Ha a telephelyi forgalom valamilyen okból alkalmanként mégis szennyezi az utat, nem a közúti forgalmat kell korlátozni, hanem ezt a szennyezést meggátolni hatósági intézkedéssel.

Események

2022.09.05.
Magyar Közútnak bejelentjük szépen.
2023.04.25.
Választ eddig nem kaptunk, úgyhogy rákérdezünk...
2023.05.04.
Megérkezett a válasz (a korábbi levél elakadt a rendszerükben):
"A 8123. jelű közúton Székesfehérvár határában lévő sebességkorlátozást jelző táblákat hamarosan bevonjuk és az útcsatlakozás tulajdonosát felszólítjuk a sárfelhordás megakadályozására. Egyúttal szeretnénk tájékoztatni arról, hogy a hatályos jogszabályok szerint (1988 évi I. tv. és a 30/1988 (IV.21.) MT rendelet – utóbbinak a 2/A §. (1) bekezdése szerint:
„ Azt, aki a közúti forgalom biztonságát, zavartalanságát
a) a közút, annak műtárgya, tartozéka beszennyezésével,
b) közúti jelzés vagy egyéb tárgy – a közút kezelőjének hozzájárulása nélküli vagy attól eltérő – elhelyezésével, eltávolításával, megváltoztatásával vagy más hasonló módon sérti, vagy veszélyezteti, a közút kezelője az eredeti állapot helyreállítására, a veszély megszüntetésére és az azt előidéző magatartástól való tartózkodásra felszólítja; a közlekedési hatóság a felszólítás eredménytelensége esetében – a közút kezelőjének kérelmére – kötelezi. Ez az intézkedés nem mentesíti a közút kezelőjét a Tv. 34. §-ának (4) bekezdésében meghatározott kötelezettsége alól.”
Az idézett rendelet értelmében tehát közútkezelőként kötelességünk sárfelhordás esetén a forgalom biztonsága érdekében intézkedni, ami a sebességkorlátozó táblák ismételt elhelyezésével járhat. A hatósági eljárás és adott esetben a végrehajtási eljárás az általános közigazgatási rendtartásról szóló törvény szerinti határidőkkel több, mint 30 nap is lehet, azonban ezen idő alatt sem maradhat legalább figyelmeztetés, veszélyt jelzés és korlátozás nélkül a járműforgalom."

Nemzeti Együttműködési AlapMiniszterelnökségBGA

A TraffiX működésének finanszírozásában a Nemzeti Együttműködési Alap is közreműködött.

A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ