Megtévesztő elsőbbségi viszony Nemesvámoson

Probléma leírása

Nemesvámoson a Malom utca és a Kossuth Lajos utca kereszteződésében csak egy elfordult, nagyon jobbra tolt (emiatt nehezen észrevehető vagy félreértelmezhető) elsőbbségadás kötelező tábla van a Malom utcából érkezőknek. A Malom utca az előző kereszteződésben kanyarodó főútvonalként viselkedik, illetve a kereszteződés nem merőleges, és szélesebb is a megszokottnál, valamint egy Kossuth utcával párhuzamos földút is bezavar, emiatt a Veszprém felől érkező, a környéken nem ismerős autósok könnyen azt hihetik, hogy nekik van elsőbbségük, és nem a Kossuth Lajos utcának.

Helyszín

Nemesvámos, Kossuth Lajos u. 20, 8248 Magyarország

Megoldási javaslat

Az elsőbbségadás kötelező tábla áthelyezése, esetleg megismétlése a másik oldalon, illetve útburkolati jelek felfestése. Fontos lenne minél hamarabb megcsinálni, mert a Veszprémi elkerülő dugói miatt sok Balaton felé tartó autós erre kerül, nehogy baleset legyen belőle.

Események

2021.08.23.
Megkerestük az üggyel Nemesvámos polgármesterét e-mailben.
2021.09.13.
Nem kaptunk választ, úgyhogy még egyszer elküldtük a bejelentést Nemesvámos polgármesterének.
2021.09.20.
Polgármester Úr válaszolt. Bejárták a helyszínt. Megállapították, hogy a Kossuth L. utcával párhuzamosan nem földút, hanem aszfaltozott, elsőbbségadás kötelező táblával ellátott út halad a Malom utcáig. Ezért nem lehet közelebb helyezni a Malom u. végére kihelyezett táblát a kereszteződéshez, hiszen akkor a Malom utcából érkezőknek elsőbbséget kellene adniuk az aszfaltozott útról érkezőknek. A tábla megismétlését a Malom u. bal oldalán szintén nem támogatják, ugyanis a kereszteződés szélessége miatt nehezen lenne észrevehető a Malom utcából érkezőknek.
Arról is tájékoztattak minket, hogy itt (Kossuth és a Malom u. kereszteződésében) még soha nem történt baleset.
Hozzáteszik: a veszprémi elkerülő út felújítása miatt "valóban sok autós választja ezt az útvonalat, azonban véleményünk szerint a kereszteződés jól látható, jól megközelíthető és megfelelően kitáblázott, ezért nem tervezzük a kereszteződésben további jelzőtáblák vagy útburkolati jelek elhelyezését".
2021.09.24.
Fotókat is küldött az önkormányzat. Az ügyet lezártuk.