Évek óta indokolatlan sebességkorlátozás

Probléma leírása

Indokolatlanná vált 60-as tábla, azért nincs helye, mert már évekkel ezelőtt bezárt a gyár B. É. M. ami miatt nagy volt a gyalogosforgalom.

Helyszín

Sajókeresztúr, Sajókeresztúr, Borsodi Ércelőkészítő bejárati út, 3791 Magyarország

Megoldási javaslat

Tábla levétele.

Események

2021.08.22.
Minden bizonnyal a kijelölt gyalogátkelő miatt van ott a 60-as tábla, viszont esetleg annak szükségességét is érdemes megvizsgálni, esetleg lámpával ellátni, vagy 60-as VJT-t kihelyezni, melyet az átkelni szándékozók hozhatnak működésbe.
2021.08.23.
Bejelentjük a Magyar Közútnak.
2021.09.22.
Válaszoltak a Magyar Közúttól: "A 26 sz. Miskolc-Bánréve másodrendű főút érintett szakaszán a volt ércelőkészítő előtt lévő buszmegálló párt most is üzemelteti a Volánbusz Zrt, mivel az út túloldalán találhatók víkendházak, így van igény a buszközlekedésre és a gyalogos átkelőhely fennmaradására is.
Előzetes helyszíni bejáráson az illetékes rendőrkapitányság és Volánbusz az alábbi nyilatkozatot tették.
Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-Főkapitányság Rendészeti Igazgatóság Közlekedésrendészeti Osztály nyilatkozata:
Közlekedés biztonsági szempontból indokolt a sebességkorlátozás fenntartása tekintve, hogy az érintett szakaszon gyalogos közlekedése rendszeres. Az érintett szakaszon helyközi autóbusz megállóhely, gyalogosátkelőhely üzemel, a 60 km/h sebességkorlátozás fenntartása a gyalogosok biztonságát szolgálja. E mellett a volt BÉM Zrt. telepről rendszeres a gépjárműforgalom. A járművek Miskolc irányába történő kikanyarodása –tekintve, hogy nincs kanyarodó sáv kialakítva-biztonságosabban végrehajtható az érvényben lévő sebességkorlátozás mellett.
A kerékpáros és a gyalogos forgalom növekedésére lehet számítani a későbbiekben, mivel az adott szakaszon kerékpárút építése tervezés alatt áll.
Volánbusz Zrt. nyilatkozata:
Az érintett útszakasz 2x2 forgalmi sávos kialakítású, melyen a meglévő gyalogátkelőhely a jelenleg is üzemelő Borsodi Ércelőkészítő Mű bej u. elnevezésű megállóhelyek biztonságos megközelítése érdekében került kialakításra. A megállóhely biztonságos megközelítése, az ipari zónába Miskolc és Sajószentpéter irányból történő be,- illetve kihajtás elősegítése, valamint a baleseti kockázat növelésének elkerülése érdekében a jelenleg is érvényben lévő sebességkorlátozás megszüntetését, vagy annak mérséklését nem támogatjuk.
A fent említett indokok miatt szükséges a sebességkorlátozó táblák kint léte a balesetek elkerüléséhez és a biztonságosabb közlekedés fenntartásához, így nem áll módunkban a sebességkorlátozást megszüntetni."
2021.12.16.
Ismert, visszatérő probléma a lakott területen kívüli, minimális forgalmú zebrák előtti túlzó, indokolatlan, senki által be nem tartott 60-as sebességkorlátozás. Ezeket a bejelentéseket elsősorban a probléma napirenden tartásának szándékával mégis továbbítjuk az útkezelőnek, bár tudjuk, hogy nem tudnak változtatni, amíg az őket kötő előírás ezeknek a tábláknak a kihelyezéséről meg nem változik. Amíg nem sikerül kormányzati közlekedéspolitikai szinten változtatni a háttérszabályokon, ezeken a helyszíneken sajnos nem várható észszerűsítés.