Ez történik, ha 70-nel figyelmetlenül belecsapódsz egy közutas teherautóba - videó

A Magyar Közúttól kaptuk az alábbi videót, amelyet a cég egyik legkorszerűbb munkaterület-biztosító teherautójának kamerája rögzített. Ennek a korszerűségnek köszönheti egyébként a film főhőse, hogy sérülés nélkül, sőt: a hatalmas energiájú becsapódás dacára gyakorlatilag érintetlenül maradt autóval hagyhatta el a helyszínt, miután az M0-n belerongyolt a közutas kocsiba:

Azt viszont már nem fogja megköszönni, amikor a Közút feljelentése nyomán a rendőrök majd megtalálják és szembesítik azzal, hogy nemcsak udvariatlan, de törvénysértő dolog is egy ilyen baleset és egy drága biztonsági berendezés tönkretétele után angolosan távozni és sem az útüzemeltetőt, sem a 112-t nem értesíteni a balesetről.

Az ütközési energiát elnyelő eszköz neve egyébként TMA (Truck Mounted Attenuator, teherautóra szerelt ütközéscsillapító) - ezek azok a nagy, sárga, a Közút autóinak hátán fityegő, lehajtható paplanok, amelyeket szerencsére egyre gyakrabban látni a közúti munkaterületek előtt. Azt is jó tudni, hogy ezeket a kocsikat immár kamerákkal is felszerelik, és bár a rögzített adatok nem kerülnek át a rendőrséghez, azért a Közútnak megvan, hogy ki mennyivel is ment az érintett úton a felvétel pillanatában. (Lásd a számokat a videó fejlécében.)

És tanulhatunk még valamit a figyelmetlen renault-stól: hogyan ne viselkedjünk, ha balesetet szenvedtünk. Tehát: ne kapcsoljuk ki ütközés után a vészvillogót, ne szálljunk ki és kóvályogjunk az autóút forgalmában, pláne ne láthatósági mellény nélkül, ne tolassunk a gyorsforgalmi út belső sávjában és ne vágjunk be a forgalomba a nagy sebességgel érkező többi jármű elé.

Amit tenni kellett volna: vészvillogó, mellény fel, elakadásjelző háromszög a kocsi mögé ki, bemenekülés a belső elválasztó betonfal mellé a biztosított munkaterületre és telefon a 112-nek, hogy hülye voltam, mit csináljak.

Címkék

Legutóbbi bejegyzések

Archívum