Általános érvényű EU-s szabály a személyautók felszerelésére

A módosító javaslat (amivel egy ügyes magyar EU-politikus még nemzetközi hírnevet is szerezhetne): indítványozzuk egy egységes EU-szabványcsomag létrehozását a kötelező gépjármű-tartozékok körére, hullazsáktól EÜ-dobozon át mentőmellényig.

Kontra Tibor barátunk felvetése hozta az inspirációt:

"Sokáig csendben voltam, de a mentődoboz körüli felhajtást, már én sem bírom ki szó nélkül. Hat éve használom, a jelenlegi autómat, amit használtan vettem. Bele néztem az elsősegély dobozába és hiányos volt. Rögtön, ki is cseréltem a vétel után. Aztán, pár éve is volt a rendőröknek egy pénzbeszedő kampányuk, akkor megint ki kellett cserélnem, mert lejárt a dobozom. A "rend őrei" újból szívatnak minket és megint követelik az érvényes mentőládákat. Megint eldobom a teljesen jó mentőládámat és próbálok újat beszerezni, de nem tudok. Még úgy sem, hogy a feleségem gyógyszertárban dolgozik. De ha onnan töltöm fel szabályosra a dobozomat, 4-5000Ft-ig meg sem állok. Mekkorát kamuzott Garamvölgyi L. az ellenőrzésekkel kapcsolatban...? Szerinte, ők csak a múltkori ellenőrzés hadjárattal, összesen 84 ember ellen léptek fel, akiknek lejárt a doboza. Na, ehhez képest, országos hiányt csináltak az elsősegély csomagokból. Átmenetileg kaptunk egy kis ultimátumot, de határozatlan időtartammal.

Ez nem korrekt a részükről (mikor voltak azok??) A határozatlan időnek, ugyanis még a jóhiszemű autósok sem tudnak megfelelni. Aztán itt jön a legnagyobb disznóság. Az intézkedés során a rendőr felbonthatja a dobozt és meggyőződhet annak tartalmáról. A doboz érvényességét a leghamarabb lejáró cikk szavatosság fogja eldönteni, ami lehet, hogy nem fog megegyezni a doboz külsején feltüntetett érvényességi idővel. De akkor már mindegy, mert benyeltük a büntetést.
De van itt még probléma. Európában és Magyarországon is sok gyártó készít elsősegélynyújtó csomagokat. A tartalmuk általában, közel hasonló, de két doboz sem egyezik!!! Erre figyeljünk! Sőt, ami a legérdekesebb, hogy végképp nem fog egyezni a rendőrök által, hivatkozási alapnak használt, 6/1990 (IV.12)-es KÖHÉM rendeletben felsoroltakkal!!! A KÖHÉM-es rendelet a háromszögletű kendőt is előírja (2db), valamint 1db higiénikus arcmaszkot lélegeztetéshez és 1db gumis rögzítésű sebészeti szájmaszkot is!! Na, ezzel tuti, hogy megcsúszunk.
Tehát, ha veszünk egy gyári mentődobozt, melynek az érvényessége három év, azzal már meg is buktunk.
Ugyanis az Európa Unióban nincs egységes szabályzás az elsősegélynyújtó felszerelések tartalmára. Ami aztán, kis eltérésekkel, de országonként eltérő lehet! Itt a bukta. Mi van ha a KÖHÉM rendelet szerint, kiegészítem a csomagomat?
Talán elfogadja a rendőr... Maximum, keres más fogást. Arra viszont gondolni sem merek, hogy kimegyek ezzel a mentődobozzal külföldre, -mondjuk Szerbiába- és ott állít meg egy szintén jóindulatú rendőr.. Ha az Ő "nemzeti" szabványuk eltér a mienktől, akkor nekünk végünk van. Ők még követelnék az autóban utazó, utasok számával megegyező hullazsákot is. Hogy fér ennyi minden, abba a kis dobozba...?? :))
Szóval,sürgősen szükségünk lenne, egy egységes, uniós törvényre.
Valamint, kezdeményezni egy még felsőbb szerv által, a hatósági autók ellenőrzését is, ne csak nálunk legyen új cucc, náluk meg 83-as segélycsomag, az új Focus-ban! Röhej..."

Címkék

Legutóbbi bejegyzések

Archívum