Elsőbbségadási kötelezettség figyelmen kívül hagyása

Probléma leírása

A Százados úton a Kerepesi út irányába haladók sokszor nem adják meg a jobbkéz szabály szerinti elsőbbséget a Szörény utcából érkezőknek. (A gyalogosátkelő után, a Kerepesi út kereszteződéséében látható zöld lámpa elérése sokszor még gyorshajtásra is ösztönzi az autósokat. Mivel a Szörény utcáról érkezőknek pedig a Kerepesi út felől érkezőknek kell megadni az elsőbbséget, ezért az onnan - a szélességen szűkebb, és egyirányú utcából - érkezők lassítását tévesen elsőbbségadásnak értelmezik a Kerepesi út felé haladók. Bár a környéken a legtöbb kereszetződés jobbkezes, ez az egyirányúság miatt sok vezetőt megtéveszt, mintha az egyértelműen alárendelt út lehetne csak, amire az ő irányukból nem lehet behajtani.)

Helyszín

Budapest Százados út

Megoldási javaslat

BEJELENTŐ JAVASLATA: Az egyenrangú utak kereszteződésére figyelmeztető tábla a kereszteződés bejáratainál. Esetleg szintbeli kiemelés, vagy fekvőrendőr (ha csak az érintett forgalmi sávban) elhelyezése. TRAFFIX KIEGÉSZÍTÉSE: Esetleg a Szörény utca alárendelése Elsőbbségadás kötelező táblával.

Események

2022.05.18.
A Budapest Közútnak elküldtük a javaslatokat.
2022.05.20.
A bejeentő kiegészítése (többek között a mi javaslatunkra reagálva):
"A Szörény utca alárendelése szerintem több okból további megfontolást igényel:
- troli forgalom (ha bár csak szerviz útvonal, de annak) megakasztása
- a közeli irodaház (Aréna Corner) és iskola (BGSZC) elhagyását megnehezíti
- igazából ez az útvonal: Hungária krt -> Szörény utca -> Százados út -> Kerepesi út -> Dózsa György út / Ifjúság útja egy klasszikus "menekülő" út a Dél-Pestről és a Városliget irányába
és így feltorlódhat a forgalom egészen a körútig.
Még egy érdekes észrevételem lenne. A Szörény utca végén nincs kijelölt gyalogosátkelőhely, pedig mivel az innen érkezők 99% kanyarodnak (kivéve az az 1 %, aki a szemközti telekre hajt be), ezért a KRESZ szerint mindenképp elsőbbséget is kellene adni a gyalogosoknak. Ez viszont picit a Szörény utca egyértelmű alárendelése mellett lehet egy érv."

Nemzeti Együttműködési AlapMiniszterelnökségBGA

A TraffiX működésének finanszírozásában a Nemzeti Együttműködési Alap is közreműködött.