Értelmetlen egyenrangú kereszteződés(ek) Óbudán

Probléma leírása

Korábban többször volt már téma a Váradi utca- Hunor utca kereszteződése (nem látható táblák, nehézkes gyalogosátkelés). A kereszteződésben néhány éve a Váradi utcában haladónak van elsőbbsége, a Hunor utca az alárendelt. Ugyanakkor az innen kb. 120 méterre lévő Hunor utca-Vihar utca kereszteződés egyenrangú. Ez több okból is észszerűtlenen. A Vihar utca járműforgalma túlzás nélkül nagyságrendileg nagyobb a Hunor utcáénál. Fizikailag is sokkal szélesebb, osztott pályás úttestű, teljesen kézenfekvő lenne, hogy a Hunor utca, amelyik az előző kereszteződésben is alárendelt, itt is az legyen. Ráadásul a Vihar utcán érkező egy hegyesszögű kereszteződéssel találja szemben magát, amely rosszabbul belátható egy szokványos kereszteződésnél.

Hasonló a helyzet a kereszteződés túloldalán, a Derű utca betorkollása is egyenrangú. Ez a Vihar u. felé egyirányú, főleg a parkoló járművek használják, itt is kézenfekvő lenne a nagyobb forgalmú Vihar utcán haladók részére az elsőbbség biztosítása. Ez igaz egyébként a további betorkolló utcákra is, mindenhol a Bogdáni útig indokolt lenne a Meggyfa, Szellő, Veder, Raktár utcák alárendelése. Már csak azért is indokolt lenne, mert a Vihar utcában található a Tűzoltóság, így ez az utca részükre rendszeres vonulási útvonal.

Helyszín

Budapest, Vihar u. 4, 1035 Magyarország

Megoldási javaslat

Elsőbbségadás kötelező táblák kihelyezése.

Események

2022.02.08.
Úgy sejtjük, ez a terület a Budapest Közút kezelésében van, úgyhogy bejelentettük nekik.
2022.04.30.
Válaszoltak a Budapest Közúttól:
"A Vörösvári út – Bogdáni út – 11-es út közötti területen többségben egyenrangú kereszteződések találhatók – kivétel a Váradi utca Vörösvári út és Vihar utca közötti csomópontjai, mivel a Váradi utca jelenleg még védett útvonal.
Az Európai Unió Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) keretében, a BKK megbízása alapján tervezés alatt áll a Bogdáni úttól délre eső terület forgalomcsillapított övezetbe történő bevonása. Az övezet kialakítását követően a területen 30 km/órás sebességhatár lesz kijelölve, valamint a forgalomcsillapítás érdekében forgalomtechnikai küszöbök is kiépítésre kerülnek. Mivel forgalomcsillapított övezetben egyenrangú kereszteződések lehetnek az utak forgalomszabályozásáról szóló 20/1984. (XII. 21.) KM rendelet alapján, a projekt keretein belül a Váradi utca csomópontjai egyenrangú kereszteződésekké válnak majd a forgalomcsillapítás és küszöbépítés érdekében, mely módosításhoz a megfelelő előjelzéseket 3 hónapra kihelyezzük (egyenrangú utak kereszteződését és forgalmi rend változását jelző táblákat).
Fentiek miatt megkeresésében hivatkozott Hunor utca – Vihar utca csomópontban az elsőbbségi viszonyokat nem tervezzük módosítani.
A projekt jelenleg engedélyeztetési fázisban áll, a korábbi tervek felülvizsgálatra, illetve áttervezésre kerültek. A kivitelezés várható időpontjával kapcsolatban még pontos információkat nem tudunk."