Kerékpáros tábla az egyirányú utca elején

Probléma leírása

A Délibáb u, Dózsa György út felől egyirányú. Ezen a sarkon a (szabályosan) forgalommal szemben közlekedő kerékpárosoknak elhelyeztek egy kötelező haladási irány táblát a Délibáb utca felől.
Ezen a szakaszon egy hotel és egy nagy fogorvosi rendelő található, ahol az udvarban van lehetőség az autóknak parkolni. Jellemzően ezek az autósok nem környékbeliek, nem ismerik a forgalmi rendet, és amikor az udvarból kiállnak, a kerékpároknak szóló táblát autós kressztáblának nézik, és forgalommal szemben közlekednek.
Ez rettenetesen veszélyes, mivel a Dózsa György út felől bekanyarodók nem számítanak szembe jövő forgalomra.

Helyszín

Budapest, Délibáb u. 35, 1062 Magyarország

Megoldási javaslat

A kerékpáros táblát el kell távolítani, vagy a hotel (és a fogorvosi rendelő) udvarára kötelező haladási irány táblát kitenni.

Események

2018.10.29.
Budapest Közútnak levél. 18ERK0039945
2018.11.10.
Budapest Közút válasz:A Délibáb utcában a forgalmi rend egyértelmű. A Dózsa György út irányából érkező járművek részére „egyirányú forgalmú út” jelzőtábla jelzi, hogy az utcában csak a Bajza utca irányába lehet gépjárművel közlekedni. Mivel az egyirányú utcában az ellenirányú kerékpározás megengedett, így a 20/1984 (XII.21.) KM rendelet előírásai szerint a Dózsa György út csomópontban kisméretű, kerékpárosok részére kihelyezett „elsőbbségadás kötelező” és „kötelező haladási irány” jelzőtáblák szükségesek, így eltávolítása nem lehetséges. Mivel a Főváros területén számtalan olyan helyszín van, ahol kapubejáró egyirányú utcára nyílik, és Társaságunknak nincs lehetősége minden egyes kapubehajtóba – így a Délibáb utcába se – „kötelező haladási irány”, és „behajtani tilos” jelzőtáblák kihelyezésére, így az egyértelmű, és előírásszerű forgalmi rendet további jelzőbálával jelezni nem kívánjuk. A bejelentésében szereplő problémával megkeressük a hotelt üzemeltető kft-t, és felkérjük, hogy a magánterületen belül jelez