Bukkanó táblák Egyenetlen úttest helyett

Probléma leírása

A bejelentést eredeti, szerkesztetlen formájában tettük közzé:

"Budakalászon az önkormányzati kezelésű utak többségén, de országszerte máshol is gyakran előfordul, hogy a fekvőrendört nem "egyenetlen úttest" tábla jelzi, hanem "domborzati viszonyok miatt beláthatatlan útszakasz" tábla. A hibás táblák, mivel nem a megfelelő veszélyre figyelmeztetnek, nem látják el azt az egyetlen feladatukat, megóvják az önkormányzatot attól a kártérítési kötelezettségtől, amiben akkor kellene helyt állnia, amikor valaki nagy sebességgel ráhajt a fekvőrendőrre és a járműve károsodik. Mivel a tábla erre a célra alkalmatlan, így feleslegesen rontja az utcaképet és a környékbeli autósok táblaismereti képességét.
Az önkormányzatnak és a jegyzőnek már kétszer írtam ezzel kapcsolatban tavaly nyáron és ősszel, de nem érkezett válasz."

Helyszín

Budakalász, Bem József u. 3, 2011 Hungary

Megoldási javaslat

A bejelentő javaslata: "Kideríteni, hogy a vállalkozó azt a táblát tette-e ki, amit az önkormányzat megrendelt, ha nem, kötelezni a táblacserére. Ha a tábla hibásan lett megrendelve, akkor a megrendelő költségén megrendelni a táblacserét."

Események

2021.02.19.
Bejelentettük Budakalász Önkormányzatának a Műszaki és Főépítészi Iroda vezetőjének.
2021.03.12.
Egyelőre nem érkezett válasz, úgyhogy elküldtük az üggyel kapcsolatos levelet Budakalász polgármesterének is.
2021.04.21.
dr. Göbl Richárd polgármester sem válaszolt. Na, még egyszer! Azaz ismét elküldtük a levelet.
2021.04.28.
Válaszolt a Műszaki és Főépítészi Iroda vezetője. Eszerint "a meglévő sebességcsökkentő bordák előtt korábban elhelyezett veszélyt jelző táblákat 'egyenetlen úttest' fóliákkal látjuk el". Arról is tájékoztattak minket, hogy a fóliákat már beszerezték, "a kihelyezésig szíves türelmüket kérjük".
2021.06.11.
Tekintettel arra, hogy még mindig nem kerültek ki a fóliák (a bejelentő tájékoztatott minket), újra megnyitjuk az ügyet. Rákérdezünk az önkormányzatnál, mi a terv.
2021.08.22.
Megkértük a bejelentőt, tájékoztasson minket, mi a helyzet: felkerültek a fóliák?
2023.04.24.
Ismét megkérdezzük a kedves Bejelentőt, vajon sikerült-e az önkormányzatnak felragasztani az ígért fóliákat.
2023.04.24.
A bejelentő válaszolt, minden a régi! :/
Írunk Budakalász polgármesterének, mikorra tervezik a javítást. Két évvel ezelőtt azt írták, beszerzik a fóliákat, aztán felhelyezik...
2024.01.25.
Se válasz, se megoldás. Ismét írunk a polgármesternek. Lassan ez a legrégebbi "élő" ügyünk.
2024.01.26.
A Bejelentő tett egy kiegészítést, mert szerinte az egész településen összevisszaság van ebben a kérdésben. "Az egész városban összevissza vannak a fekvőrendőr-táblák. Úgy látom, hogy az a helyi logika, hogy ahol egyetlen fekvőrendőr van önmagában, oda beláthatatlan bukkanó táblát tesznek ki, ahol egy hosszú egyenes szakaszon van több egymás után, oda szabályos kétpúpú tábla kerül."
Minden fekvőrendőr elé - a magyar KRESZ szerint - Egyenetlen úttest táblának kell kerülnie.
Reméljük, végre válaszol az önkormányzat.
2024.02.09.
Válaszolt dr. Deák Ferenc jegyző. Annyira szépet írt, hogy a lényegi részt szó szerint mutatjuk meg itt: "A sebességcsökkentő küszöböket előjelző táblával kapcsolatban az alábbiakról tájékoztatom:
Településünkön több sebességcsökkentő küszöb lett telepítve, több különböző időpontban, több kivitelező által. A szakkivitelező cégek a küszöbök előjelzésénél hol az egyik (bukkanó), hol a másik (egyenetlen úttest) táblát alkalmazták. Mivel a menetdinamikai küszöb jellegénél fogva bukkanó is lehet, véleményünk szerint mindkét tábla alkalmazható előjelzésre, hiszen a cél az, hogy a közlekedő lássa, hogy az úton akadály várható, és sebességét ennek megfelelően válassza meg."
Ezzel kapcsolatban hirtelen a következők jutnak eszünkbe, de azért ezt alaposabban átbeszéljük majd az egyesületben.
1. a KRESZ egyértelmű ebben
2. ők sem járnak jól, ha valaki lezúzza az autóját, mert egy igazi bukkanóra számított
3. korábban azt írták, már beszerezték a matricákat. Azok hol vannak akkor? Vagy...?
Folyt. köv.

Nemzeti Együttműködési AlapMiniszterelnökségBGA

A TraffiX működésének finanszírozásában a Nemzeti Együttműködési Alap is közreműködött.

A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ