Útkezelői alibiből kirakott 30-as tábla egy kis bekötőúton

Probléma leírása

A 8126-os utat Szár községgel összekötő kis bekötőút valóban nem teljes értékű országút és kátyúk is vannak rajta gazdagon, de a 30-as korlátozás, amit az elmúlt napokban helyezett ki ide az útkezelő, komolytalan túlzás. Akik ismerik az utat és tudják, hol vannak rajta a hibák, jellemzően 70-90-nel, de akik először keverednek ide, azok is minimum 50-60-nal szoktak itt gurulni. A teljesen egyenes, szinte végig belátható úton a szembeforgalom is hamar észlelhető, így ha nem is fér el két jármű egymás mellett, még akár 90-ről is bőven van idő lelassítani és lehúzódni akár a töredezett, helyenként az út mellett nagy szintkülönbséggel futó padkára is.

Az alapvető probléma ezzel az úttal, hogy sokkal nagyobb forgalmat szolgál ki, mint amire a vékonyan aszfaltozott egykori mezőgazdasági út való lenne, de ennek oka van: kilométerekkel rövidebb erre jönni a környékbeli falvakból és Csákvárról Szár, mint a legközelebbi vasúti megállóhelynek helyt adó település felé ahhoz képest, amerre a rendesen megépített utak vinnének.

Helyszín

FG4W+5M Szár, Magyarország

Megoldási javaslat

Az igazi megoldás az út minőségének, kapacitásának a valódi forgalomterheléshez méretezése lenne, de amíg ez megvalósul, az irreális 30-as korlátozás helyett egy 50 km/h-s "Ajánlott sebesség" tábla is megfelelne az "Úthibák" jelzéssel együtt a biztonságos közlekedési feltételek kialakításához. Javasoljuk az útkezelőnek a lehúzódással biztosítható elsőbbség egy irányban való táblás kijelölését is; így elég lenne csak az egyik padkát rendben tartani a lehúzódás lehetőségének biztosítására. Nem konkrétan a bejelentéshez kapcsolódik, de szintén javasoljuk az útba torkolló, Bodmér község felől érkező bekötőút csatlakozásánál az elsőbbségi viszonyok kitáblázását. Ez jelenleg egy sima jobbkezes T-kereszteződés, de a járművezetők tapasztalatunk szerint nem így kezelik a csatlakozást, hanem úgy, mintha a Bodmérról érkezőknek iránytól függetlenül elsőbbséget kellene adniuk a 8126-Szár úton haladóknak.

Események

2024.02.06.
Bejelentjük ezt a problémát a Magyar Közútnak, bár az a gyanúnk, hogy nem hozzájuk tartozik.
2024.02.08.
Gyorsan válaszolt is a Magyar Közút. A bekötőút Szárhoz tartozik, vagyis ők kezelik. Írunk nekik. A bejelentés második részével viszont a Magyar Közút foglalkozik majd: "A tárgyi burkolt út a 8126. jelű közúthoz csatlakozik a közút 28+555 km szelvényében a szelvényezés szerinti bal oldalon. Amennyiben ezen a helyen az útcsatlakozásban hiányozik az elsőbbséget szabályozó jelzőtábla, munkatársaink eljárnak a szükséges tábla kihelyezése ügyében."
2024.02.12.
Írtunk Szár polgármesterének, várva a véleményét.

Nemzeti Együttműködési AlapMiniszterelnökségBGA

A TraffiX működésének finanszírozásában a Nemzeti Együttműködési Alap is közreműködött.

A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ