Megtévesztő tábla a Nagy Lajoson

Probléma leírása

A Nagy Lajos király útján az Örs vezér tere felől érkező autókat az Erzsébet királyné útjai kereszteződésnél jobbra kanyarodás előtt Elsőbbségadás kötelező tábla figyelmezteti a kijelölt gyalogátkelőhelyre. Ezen a zebrán azonban lámpa szabályozza a gyalogosok közlekedését, ezért ez szokott történni: a lámpa pirosra vált, a gyalogos megáll; jön az autós, aki szintén megáll, hiszen tábla kötelezi rá. Állnak, nézik egymást, és egymásra várnak, hogy a másik elinduljon. Megtörténhet, hogy ezt pont egyszerre teszik meg a megtévesztő tábla miatt.

Helyszín

Budapest, Nagy Lajos király útja 212, 1149 Magyarország

Megoldási javaslat

Az autósoknak szóló Elsőbbségadás kötelező tábla előtt néhány méterrel közlekedési lámpa engedi vagy fogja meg a gépkocsikat, Ezt a lámpát kellene összehangolni a pár méterrel odébb lévő,gyalogátkelőhely lámpájával.

Események

2018.10.20.
Probléma bejelentve a Budapest Közútnak
2018.11.14.
Válaszuk: az a ritka helyzet van, hogy a jobbra kanyarodók által érintett gyalogátkelőhely-szakasznak külön jelzőlámpája van, ami tilosat mutat akkor, amikor a jobbra kanyarodó járműveknek szabad jelzés van. Ezt egyrészt az indokolja, hogy itt viszonylag nagy a jobbra kanyarodó forgalom, és a gyalogosok számára elsőbbségadás miatt megálló jobbra kanyarodók akadályoznák az egyenes irányú forgalmat is, másrészt itt a gyalogátkelőhely a háromszögszigetre vezet, így nem a szokásos, amely útra a jármű rákanyarodik, azt az utat keresztező gyalogátkelőhelyről van szó. A fentiek miatt a gyalogos és a jobbra kanyarodó jármű külön időben kap szabad jelzést. Amennyiben egyidőben kapna szabad jelzést a gyalogos és jobbra kanyarodó, akkor az véleményünk szerint balesetveszélyesebb lenne, mint a mai helyzet.
2018.11.14.
Csomópont átépítési terv van, de nincs hozzá forrás, így minden marad a régiben.