Rossz közlekedésszervezés miatti forgalomnövekedés

Probléma leírása

A Denevér utcának a Farkasréti temetőn átvezető szakasza egyirányúsításának (sok évvel ezelőtti) megfordítása miatt az M1-M7 bevezetőről, illetve a Budaörsi útról a reggeli csúcs idején erre menekülő forgalom korábban a temetőn átmenő lakatlan szakaszon haladt a Bürök utca vagy a Mártonhegyi út felé. Az egyirányúsítás óta - és az autók számának robbanásszerű megugrása miatt egyre növekvő mértékben ez a forgalom a Hóvirág úton megy fölfelé, hogy azután a Fodor utcán és az Ágnes úton/a Denevér utca felső szakaszán lefelé jusson vissza oda, ahová a korábbi forgalomszervezés mellett jóval rövidebb távon és sokkal kevesebb lakóházhelyi lakos zavarása mellett eljutottak. Kevésbé lényeges, de így a temető felső részére autóval behajtani igyekvők is könnyebben megtalálnák a Denevér utcában "elrejtett" bejáratot.

Helyszín

Budapest, Rácz Aladár út 4b, 1121 Hungary

Megoldási javaslat

Fordítsák vissza a Denevér utcának a Farkasréti temetőn átvezető szakaszának az egyirányúsítását, legyen a Rácz Aladár út felől egyirányú!

Események

2023.10.25.
A TraffiX véleménye: Szerintünk érthető az önkormányzat döntése, melyet minden bizonnyal a temető két része között húzódó út tehermentesítése érdekében tett (akár a temetőben tartózkodók nyugalma érdekében). Annyi pontosítás a bejelentéshez képest, hogy korábban a rendkívül szűk Denevér utca kétirányú volt. Ennek visszaállítását mi sem javasoljuk, emlékezve a régi időkre, amikor az autók tolatva vagy a bozótba húzódva próbáltak utat adni a szembejövőnek. Ha pedig megfordítanák az egyirányúsítást, akkor meg reggel a Mártonhegyi vagy a Bürök/Tornalja felől az M1-M7 felé igyekvők életét nehezítik meg a kerülővel.
2023.10.25.
A véleményünktől függően bejelentjük a kerületi önkormányzatnak (Városfejlesztési Iroda) - kikérve a véleményüket.
2023.11.30.
Válaszoltak a 12. kerületi Önkormányzattól:
"Az utóbbi években a motorizáció ugrásszerű fejlődése a forgalom növekedését vonta maga után, ami városszerte egyre nagyobb problémát jelent. Nem kerületi jelenségről van szó, főváros szerte észlelhető ebből adódó probléma. Kerületünk úthálózatán is egyre nagyobb a terhelés, részben köszönhetően annak, hogy az itt élők az átlagosnál is nagyobb számban rendelkeznek saját gépjárművel. A polgárok részéről elvárás, hogy járműveikkel lehetőleg minél gyorsabban, egyszerűbben el tudjanak jutni céljukhoz, ugyanakkor a lakókörnyezetükben minél kevesebben közlekedjenek.
Valóban korábban a rendkívül szűk Denevér utca kétirányú volt. Egyetértünk az Egyesületük véleményével, nem tervezzük a korábbi forgalmi rend visszaállítását.
A főváros teljes területén a forgalomtechnikai kezelői és üzemeltetői feladatokat ellátó Budapest Közút Zrt. véleményét kikértük, azt figyelembe véve alakítottuk ki az alábbi álláspontunkat.
A Denevér utca egyirányúságának megfordítása nem eredményezne probléma megoldást, hanem más utcáknál jelenne meg a forgalom. A mostani rendben a Mártonhegyi útról és a Mindszenty tér felől a Bürök felé tartó forgalom végig vízszintesen, vagy lefelé halad, és a felfelé tartó forgalom tud menni a Hóvirág úton, addig a fordított forgalmi rendben sok lakóutcát terhelne érdemi felfelé tartó új forgalom. Ezt nem támogatjuk.
Önkormányzatunk részéről csak olyan javaslatot tudunk támogatni, amely más érdekelt érdeksérelmét nem vonja maga után."
2023.12.08.
Az ügyet lezárjuk.

Nemzeti Együttműködési AlapMiniszterelnökségBGA

A TraffiX működésének finanszírozásában a Nemzeti Együttműködési Alap is közreműködött.

A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ