Vaspálya utca és Kőbányai út kereszteződése előtt buszsáv

Probléma leírása

A Vaspálya utcán haladva a Kőbányai út felé a külső sávban buszsáv van, amely a kereszteződés előtt körülbelül 50 méterrel szűnik meg (ahol buszmegálló van). A Vaspálya utca belső sávjából balra, a külső sávjából egyenesen és balra lehet haladni.

A problémát az okozza, hogy az autósok nagy része a Pongrácz útra szeretne eljutni, amelyhez a külső sáv használata a legcélravezetőbb. Emiatt gyakran megesik, hogy a külső sávban a buszsáv végéig állnak az autók, míg a belsőben alig. Ekkor, hogy ne akadályozzák a belső sávot, az érkező autósok a buszsávban (záróvonalat átlépve) állnak be a sorba, amivel viszont az esetleges érkező buszt akadályozzák, hogy a buszmegállóban kitegye utasait.

A másik gyakori probléma ezen a szakaszon, hogy a Vaspálya utcán a forgalom feltorlódik bőven a buszsáv vége előttig. Ekkor ugye, ha mindenki szabálykövető lenne, akkor kizárólag a belső sáv torlódna fel, a külső buszsáv szabad lenne a buszmegállóig. Azonban gyakori, hogy a sor mellett elhaladnak az autósok és a buszsávban is állni fog a sor. Ezzel a szabályosan közlekedőket azzal is hátráltatják, hogy a buszsáv végén, akik a belsőből a külsőbe sorolnak át elsőbbséget is kell adniuk a szabálytalan buszsávhasználóknak. Ezt a jelenséget egy forgalom figyelő kamerával próbálták orvosolni, sikertelenül.

Helyszín

Budapest, Vaspálya u. 7, 1105 Magyarország

Megoldási javaslat

A Bejelentő megoldási javaslata: Szerintem úgy megoldani a helyzetet, hogy mindenkinek jó legyen, csak még egy forgalmi sáv létrehozásával lehetne. De opció lehet a buszmegálló áthelyezése és a buszsáv megszüntetése, vagy a buszsáv végigvezetése a kereszteződésig, vagy beton terelőelemek kihelyezése a záróvonal mentén (mint a villamospályák mellett).

Események

2023.09.01.
Megkérdezzük, milyen ötlete van erre a Budapest Közútnak.
2024.02.08.
Megérkezett a Budapest Közút állásfoglalása: "A Vaspálya utcában haladva a Kőbányai út felé két forgalmi sáv vezet, a jobb oldali sáv a Bolgár utcától kijelölt autóbuszsáv egészen az ott található 151 busz Liget téri megállójáig. Innen tovább haladva a jobb oldali sávból bármerre lehet fordulni, a bal oldali sávból csak balra a Kőbányai út irányába. Ez a forgalmi rend egyértelműen követhető a kihelyezett besorolás rendjét jelző táblából, valamint a felfestett burkolati jelekből. Sajnálatos tény, hogy a gépjárművezetők egy része a buszsávon szabálytalanul közlekedve megelőzi a belső sávban szabályosan haladó kocsisort, s így jogtalan előnyhöz jut és ezzel vét a társadalmi együttélés szabályai ellen. Ennek a tiszteletlen magatartásnak csak rendőri jelenléttel lehetne gátat szabni, ezért felkértük a rendvédelmi szerveket a gyakoribb ellenőrzésre."
2024.02.09.
Az ügyet nem zárjuk le, igyekszünk videót forgatni a helyszínen.

Nemzeti Együttműködési AlapMiniszterelnökségBGA

A TraffiX működésének finanszírozásában a Nemzeti Együttműködési Alap is közreműködött.

A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ