Következmények nélküli ország: a főpolgármester-jelöltek nem készülnek megoldással a parkolási visszásságok problémájára

Épp önkormányzati választások előtt áll az ország, remek alkalom lenne ez a fővárosi vezetésért harcoló politikai erők számára, hogy programot fogalmazzanak meg, jövőképet mutassanak a budapestieknek olyan hétköznapi közügyekkel kapcsolatban, mint például a parkolási rendszer. Egy normális országban, persze, ahol a választók számonkérhető, konkrétumokat tartalmazó programok alapján szavaznak.

Nálunk ez nem így van, mint ezt a budapesti fizető parkolási rendszer körüli kommunikációs vihar is jól mutatja. Kezdhetnénk sokkal messzebb is, de kezdjük ott, hogy milyen nagy port is kavart a közelmúltban a 444.hu tényfeltáró riportsorozata a budapesti parkolás átláthatatlanságáról. Arról, hogy az automaták időnként sorszám nélküli, a NAV szerint bizonylatnak sem tekinthető, nem is tudom, cetliket adnak hivatalos nyugta helyett, arról, hogy némely kerületekben sikerült azt a bravúrt is elérni, hogy a fizető parkolás veszteséges az önkormányzat számára. Következmény persze semmi, hiszen ez Magyarország, na de ha számonkérést nem is, gyors változást azért várhatunk egy ilyen nyilvánvaló simli leleplezése után, ugye?

Nézzük, mit válaszolnak erre a kérdésre azok, akik pont a probléma megoldásának lehetőségéért versengenek: a politikusok, a főpolgármester-jelöltek.

Tarlós István azt a csodálatos védekezést adja elő, hogy hát ő szeretné egységesíteni a parkolási rendszert, de a miniszterelnök ezt nem engedi. Nem viccelek, tényleg ezt mondta: állítása szerint 16 témában sikerült egyezségre jutni, támogatást szerezni a főváros további vezetésével kapcsolatban a miniszterelnökkel, de a parkolással nem jutottak dűlőre. "Szívesen megváltoztatnám az állapotokat, nem értek egyet azzal, hogy huszonháromféleképpen működik a parkolás a fővárosban. Ha a pénzügyekkel kapcsolatos mendemondáktól el is tekintünk, hiszen ezekből lehet, hogy van, ami igaz, más meg nem igaz…" - Miért nem kötötte ki akkor a parkolásügy rendezését a megállapodás feltételeként? - kérdezi a Válaszonline.hu riportere. És jön a hihetetlen válasz: "Ha mindenáron ragaszkodtam volna hozzá, az alig kezelhető politikai feszültségeket eredményezett volna."

Tarlós szerint tehát jobb a békesség, inkább ne változzon a parkolás mai rendje, nehogy feszültség legyen a politikában. És hogy mit ír minderről a választási programjában? Hahaha, program, jó vicc: még a nevével fémjelzett domain se működik (legalábbis cikkünk írásának napján, fél évvel a választások előtt biztosan döglött volt a link). Hát jó. És mit mond az ellenzék legesélyesebb főpolgármester-jelöltje, Karácsony Gergely, a 444 riportja szerint az önkormányzat számára százmilliós mínuszt termelő parkolási rendszerrel üzemelő Zugló jelenlegi polgármestere?

Programjában gyakorlatilag semmit, a pdf-ben letölthető kampányígéretek között a Közlekedés fejezetben csak nagy távlatú lózungok szerepelnek. A zuglói veszteséges parkolással kapcsolatban pedig azzal védekezik, hogy az önkormányzatban a Fidesz és az MSZP frakciója egyaránt megszavazta a ma érvényes parkolási szerződést, de ő jó fej volt, mert tartózkodott. "Egy olyan szerződésről beszélünk, amit én is drágának tartok (...) azért legyen világos: egy polgármester egy olyan kerületben, ahol a testület 90%-a vele szembe jön, hát hogy mondjam, nem mindenható" mondja az ATV interjújában.

Bizony, ez a mindenhatóság láthatóan sem a kormánypárti támogatottságú Tarlós, de pláne az ellenzéki Karácsony esetleges győzelme esetén sem fog összejönni, egészen vicces, ahogy a jelenlegi főpolgármester és legkomolyabb ellenzéki jelöltje mossák kezeiket a budapesti parkolással kapcsolatban: semmi közünk hozzá, kérem. No de mi a helyzet a harmadik komoly jelölttel (mármint úgy komoly, hogy egyáltalán tudjuk róla, hogy létezik)?

A sötét ló Puzsér Róbert azonkívül, hogy behivatkozza a média riportját a problémáról és lelkesen dobál egy kis sarat a Facebookon, szintén nem beszél általa tervezett konkrét változásokról, tervekről, koncepciózus parkolási rendszerről. Sétáló Budapest című programja (ami azért legalább egy program, ezt el kell ismerni) is csak általánosságokról szól egy olyan Budapestet ígérve, ahol majd a oroszlán együtt hál a báránnyal, mint az Őrtorony címlapján, de ez azért számonkérhető kampányígéretnek elég kevés. De mindegy is, hisz az önkormányzatok közgyűléseinek összetétele pedig szintén nemigen fog lényegesen eltérni a mai pártarányoktól. A szomorú következtetés egyértelmű a budapesti és budapesten autózók számára: 2019 után is marad minden, ahogy van.

Címkék

Legutóbbi bejegyzések

Archívum