Észszerűtlenül korlátozott parkolás a Paulay utcában

Probléma leírása

Budapest 6. kerületben, a Nagykörút felé egyirányú Paulay Ede utca egy szakaszán, a Káldy Gy u. és Székely M u. között tavaly ősszel szállodaépítkezés kezdődött a Paulay u. 23. cím alatti telken. A beruházást a kormány kiemelt projektnek minősítette, ezért az önkormányzat és egyéb szervek egyaránt túlzottan igyekeznek a beruházó kedvében járni.

Az építkezési forgalom biztosításának érdekében az önkormányzat 2023 szeptemberében az utcaszakaszon addig szabályosan használt össz. 38 parkolóhelyből 31-et megszűntetett. Többszöri panaszom hatására később e korlátozást némileg enyhítették, így jelenleg 12 db parkolóhely maradt, ami még mindig kevesebb, mint egy harmada a korábban megszokottnak. (Hozzáteszem, hogy építkezésektől függetlenül is már az egész belvárosban folyamatosan csökkentik az elérhető utcai parkolóhelyek számát, tehát a helyi lakosoknak napról napra reménytelenebbé válik a parkolási helyzet.)

Az önkormányzat, valamint a Budapest Közút Zrt egyaránt „forgalomtechnikai indokokra” hivatkozik, amit nem tudok elfogadni, mert a jelenlegi korlátozás mértéke messze túlmegy az észszerűség határán, ezáltal indokolatlanul súlyosbítja a már amúgy is tragikusan nehéz parkolási körülményeket a helyi lakosok számára.

A hivatalok szerint az építkezésre behajtó teherautóknak van szükségük e rengeteg felszabadított helyre – e „magyarázattal” csak az a probléma, hogy a Paulay utca e szakaszára csak az Erzsébet tér felől lehet behajtani, márpedig a Paulay utca első szakasza eleve keskenyebb, és ott jelenleg is több helyen kétoldali parkolás van, tehát eleve szűk az utca bejárata. És ami az utca első szakaszán nem tud behajtani (mert nem fér el az ott két oldalon parkoló autók közt), az az utca következő szakaszát el sem fogja tudni érni.

A másik indok (bizonyíték) a korlátozás szükségtelenségére: az a tény, hogy az ősszel kihelyezett megállni tilos táblák ellenére ugyanúgy nap mint nap parkolnak autók az immár tiltott szakaszokon is (a büntetés csak nagyon esetleges és ritka), és szemmel láthatólag nincsenek útjukban a teherautóknak sem.

A mellékelt fotón bejelöltem a kérdéses utcaszakasz jelenlegi parkolási rendjét:
a narancssárgával elkerített rész az építkezés által engedéllyel foglalt terület. A pirossal jelölt szakaszon megtiltották a megállást – de ezzel nincs problémám, ezt megértem, hogy az építkezési forgalom miatt indokolt. Amivel problémám van, az a három zölddel jelölt szakasz, ami összesen 13 db korábbi parkolóhelyet takar.

E három zöld szakaszon jelenleg megállni tilos táblák vannak kihelyezve, de ezeket az autósok többsége figyelmen kívül hagyja és továbbra is boldog boldogtalan ott parkol. Ez bármikor ellenőrízhető, nappal és éjszaka egyaránt.

Véleményem szerint e három szakaszon teljesen indokolatlan a parkolás, pláne a megállás tiltása, hiszen a napi gyakorlatból is látszik, hogy az ott parkolók nem akadályozzák a teherforgalmat.

Különösen felháborítónak tartom azt, hogy az építkezésen dolgozók is e szakaszokon parkolnak, így tehát kvázi védett, biztosított parkolóhelyük van – míg mi, helyi lakosok szó szerint órákat körözünk a környéken, mire valahol le tudjuk parkolni az autót.

Kérdéseim:

1. Ha a Paulay utca első szakaszán nincs korlátozva a kétoldali parkolás és emiatt eleve nem tud behajtani az átlagnál szélesebb jármű az utcába, akkor miért kellett az utca második szakaszát szinte félig kiüríteni a beruházó kedvéért?

2. Ha az építkezés csak nappal zajlik, akkor miért kell megállni tilos táblákkal, éjjel-nappal tiltani nem csak a parkolást, de még a megállást is? Miért nem lehet időlegesen (pl. 07:00–18:00) korlátozni a parkolást? (Az önkormányzat válasza erre az volt, hogy azért, mert úgysem tartaná be senki e táblákat. Ez, már bocsánat, de egy vicc. Ha egyszer kitesznek egy táblát, akkor azt tessék betarttatni. Ha pedig nem indokolt, akkor ne tegyék ki azt a táblát.

3. Ha már egyszer kitették a megállni tilos táblákat, akkor miért nem büntetnek ezek figyelmen kívül hagyásáért? Nap mint nap, óránként minimum egy tucat autóst lehetne megbírságolni, annyian parkolnak e táblák mögött! De ismétlem, nem az a célom, hogy több autóst büntessenek, hanem az, hogy az indokolatlanul kitett táblákat szereljék le!

A jelenlegi helyzet (indokolatlan táblák, amikre mindenki nagy ívben tesz, beleértve a Rendőrséget is, hiszen nem büntetnek) véleményem szerint egyszerre botrányos és nevetséges.

Helyszín

Budapest, Paulay Ede u. 23a, 1061 Hungary

Megoldási javaslat

Az indokolatlanul kihelyezett 'megállni tilos' táblák leszerelése.

Nemzeti Együttműködési AlapMiniszterelnökségBGA

A TraffiX működésének finanszírozásában a Nemzeti Együttműködési Alap is közreműködött.

A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ